Enorme groei aantal faxmachines

Je zou het niet verwachten, maar de markt voor allerhande faxmachines groeide in de periode 2001 – 2008 met ruim 350%. Dit blijkt uit een door Gartner uigevoerd onderzoek.

mfp.pngDe grootste groei wordt vooral veroorzaakt door de aanschaf van multifunctionele printer, waarde fax functie gewoon is ingebouwd. Op zichzelf zegt de groei in de aankoop van apparatuur dus niet zo heel veel over een mogelijke toe- of afname van het werkelijke gebruik van de fax. MFP’ s (MultiFunctional Printers) zijn vaak goedkoper dan de optelsom van verschillende apparaten waaronder printer, copier, scanner en fax. Ook consumenten kopen steeds vaker een MFP, zonder echt te beseffen dat zij daarmee ook een fax in huis hebben gehaald.

De fax wordt in vele branches echter nog volop gebruikt, zo ook in de grafische branche. De eenvoudige bediening en de bedrijfszakerheid spelen volgens onderzoeker Gartner daarbij een zeer grote rol.

Het patent op de fax bestaat al sinds 1843! De grote doorbraak werd echter pas in de jaren tachtig en negentig bereikt toen de technologie voor relatief weinig geld aangeboden kon worden op uiteindelijk ook gewoon papier.