De bron van de crisis is duidelijk: hoe nu verder?

Als we het over de crisis hebben, dan is het vaak een gespreksonderwerp met overladen emoties. Echte diepgande inhoudelijke kennis hebben we doorgaans niet om het precies te snappen, het in perspectief te plaatsen en er oplossingen voor te vinden.

De Amerikaanse president Barack Obama is er helder en duidelijk over: ‘We leven qua welvaart allemaal boven het haalbare, we moeten leven naar hetgeen we hebben en niet meer lening op lening stapelen om net zoveel te kunnen consumeren als onze buren.’
In datzelfde land is het begonnen, het grote graaien vanuit de hypotheek markt, welke door oud-president Bush 8 jaar geleden is aangeslingerd door te stellen dat iedere Amerikaan een eigen huis zou moeten kunnen kopen – ‘kost wat het kost’. Onderstaand filmpje laat op zeer heldere wijze zien hoe een onwerkelijk systeem van ‘graaien’, de economie wereldwijd verlamt. Laten we hier met z’n allen een wijze les uit trekken. Hoe nu verder?

The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.