Cijfers van Roto Smeets Group weerspiegelen economische crisis in grafische branche

Roto Smeets (voorheen RSDB) is afgelopen jaar diep in de rode cijfers terecht gekomen. Het nettoverlies bedraagt 27,5 miljoen, mede veroorzaakt door een grote reorganisatie binnen het bedrijf.

rsdb.pngOok zag het concern de omzet afnemen. Met 415,4 miljoen euro scoorde het bedrijf ruim 30 miljoen euro minder in vergelijking tot 2008. De cijfers werden tegen de Europese ontwikkelingen aangehouden, waar in 2009 ca. 17% minder orders werden geboekt. Bij Roto Smeets heeft men dat weten te beperken tot 6%.

De verwachtingen voor 2010 zijn ook niet echt positief te noemen. Prijzen en winstmarges staan onder druk, samen met een enorme overcapaciteit op de Europese rotatie markt. Bij het bedrijf werken ongeveer 1800 mensen, 550 minder dan eind 2008. De kosten van de reorganisatie bedragen ca. 21 miljoen verdeeld over 2009/2010. Zonder de reorganisatie zou het verlies bijna 12 miljoen euro hebben bedragen. De directie verwacht pas in 2011 herstel van de cijfers.

Het bedrijf mist aansluiting en/of visie op markten waarin zij een crossmediale aanvulling zouden kunnen vormen voor de vele tijdschriften die het bedrijf drukt.