‘Waar ben je nou echt goed in?’ – weekend overpeinzingen…….

Als je, net zoals ik, inmiddels ruim 51 bent, lijkt bovenstaande vraag misschien wel eenvoudig te beantwoorden, maar in mijn werkelijkheid is dat niet het geval. Ik vind veel dingen leuk, dus dan denk ik ook daar goed in te kunnen zijn.

Maar het wordt me wel eens gevraagd, en dan heb ik moeite met het vinden van die ene zin, die alles omvat. Heel concreet ben ik goed in ‘het implementeren van – nieuwe – media ontwikkelingen in operationele processen’. Ja, met die zin kan je dus veel kanten uit, want als men mij dan vraagt: ‘Ben je dan marketeer of organisatie adviseur?’, dan heb ik zelf het gevoel dat ik geen van beiden ben. Als ik praat over crossmedia en dat doe ik graag, ook dan is het maar de vraag vanuit welke insteek je zo een begrip benadert, ook dan moet je dus goed zijn in meerdere ‘dingen’.

Natuurlijk heb ik gevoel bij marketing processen ten gevolge van de inzet van media middelen, natuurlijk heb ik gevoel bij de mensen in een organisatie die een veranderings proces moeten doormaken. Ik heb het gevoel dat ik dus in een breed speelveld kan opereren en dus gevoel heb voor marketing, organisatie en technologie.

Als mensen dan naar mijn achtergrond vragen en ik zeg dan dat ik HTS-e heb gedaan aangevuld met een leergang bedrijfskunde, dan is het kennelijk duidelijk en word je al gauw van een ‘profiel’ voorzien. Ik doe niets meer met mijn HTS kennis, hooguit zou ik kunnen zeggen dat ik een gevoel heb voor het rationaliseren van processen, door ze inzichtelijk te maken, willekeurig of dit nu een marketing/sales proces is, of een productieproces.

Als ik presentaties verzorg voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe toegevoegde waarde, ben ik uitstekend in staat ze diverse spiegels voor te houden en ze te enthousiasmeren om zelf ook op zoek te gaan naar nieuwe kennis en kunde.
Vandaag sprak ik een student die iets wilde weten over crossmedia. Als ik dan naar mezelf luister – ja ik doe inmiddels wat meer aan zelfreflectie – dan ontdek ik dat ik zowel de breedte als de diepte van veel van de elementen van dat vakgebied rijker ben geworden in de loop der jaren.

Anderzijds ben ik volledig self-made op dat gebied. Het ontbreekt crossmedia nogal eens aan wat makkelijk toepasbare theorie. Ik heb zelf wat pogingen gedaan en ze blijken – althans bij mijn contacten – goed te werken. Het denken in modellen komt natuurlijk door mijn technische achtergrond. Een marketeer – een echte dan – zou het allemaal te ‘vierkant’ vinden, maar de bedrijven die ik met dat soort modellen laat kennismaken, zijn maar al te blij dat ze het ‘containerbegrip’ eindelijk een plaatsje kunnen geven. En dus verder kunnen, daar gaat het om!!

Wat ik zelf nog wil leren? Nou, heel veel. Ik wil diverse vaardigheden opleuken, zoals journalistiek, interviewtechnieken, schrijven/bloggen, presenteren en hoe ik het beste de rol van dagvoorzitter kan invullen. Alles heb ik al vele malen gedaan, gewoon opgebouwd vanuit eigen inuïtie, ‘learning-by-doing’ zeg maar. Maar of het allemaal heel goed is, weet ik eigenlijk niet. Zal wel aan mijn leeftijd liggen dat ik daar een stukje refelectie op wil hebben. Dus binnenkort naar de HU, samen met een paar bekende twitteraars, zal best gezellig worden. Maar ik hoop vooral veel van mezelf te leren, zodat ik de vraag ‘waar ik goed ik ben’ in de toekomst (nog) beter kan beantwoorden. Prettig weekend.

2 reacties

  1. Miriam op 28 maart 2009 om 15:15

    Peter, dit is voor mij hel herkenbaar. Blijkbaar zijn we collega's! 🙂  2. Frans op 28 maart 2009 om 21:24

    Tja, ik denk dat na bijna 30 jaar in het arbeidsproces te hebben gezeten, komt denk ik het meeste van waar je goed in bent tot uitdrukking in de ervaring die je hebt opgebouwd. Terugvallen op onderwijs wat je in de jaren 70 hebt gevolgd isi nog nauwlijks van belang. Ik zie dat ook in mijn werk en verantwoordelijkheden waar ik in regelmaat te maken heb met lieden die allemaal een universitaire opleiding hebben genoten. Dat ik de technische leider ben van een dergelijke groep mensen wil wel zeggen dat ik iets goeds heb gedaan om die positie met professionaliteit te kunnen vervullen en juiste beslissingen te kunnen nemen voor vaak complexe technische zaken. Mijn opleidingen waren niet technisch, maar het blijkt dat je uit pure ervaring toch wel kwaliteiten kunt hebben die in de praktijk gekwalificeerd kunnen worden als “goed”.