Speculaties over groot formaat Kindle

Het is nog maar enige tijd geleden dat Amazon de Kindle 2 lanceerd. Een verbeterde versie van de eerste Kindle, welke het bedrijf vooralsnog alleen in de Verenigde Staten op de markt brengt. De geruchten rondom een ‘groot formaat’ Kindle doen echter al langere tijd de ronde.

e-Readers zitten met een lastig dilemma, gepositioneerd tussen smartphones, netbooks en laptops. Alleen superieur kunnen lezen zoals vanaf papier is niet meer voldoende. De vraag naar kleur, on-line boekwinkels via 3G en/of WiFi, mogelijk ook video, agenda- en contact personenbeheer en een groter formaat zijn zomaar wat willekeurige signalen die de fabrikanten van e-Readers regelmatig bereiken.

grotekindle.pngPlastic Logic is de eerste ontwikkelaar die inspeelt op de veranderingen in de krantenwereld, waar de drukkosten niet meer in verhouding staan tot advertentie inkomsten, abonnementen en losse verkopen. Amazon volgt deze stap en lijkt één dezer dagen op de markt te komen met een bijna 10″ display. Zeker is het allemaal nog niet, maar de publicatie op Engadget laat realistische beelden zien, alhoewel een goed verrichte Photoshop manipulatie niet uit te sluiten is.

Hoe Amazon de eventuele nieuwkomer gaat positioneren is natuurlijk nog niet bekend. En het is dus ook niet zeker of Amazon bijvoorbeeld deals met kranten uitgeverijen heeft gesloten. Mocht dat het geval zijn, dan kaapt Amazon de aanvankelijke primeur van Plastic Logic voor de voeten weg, want zij hebben onlangs bekend gemaakt dat hun reader pas in 2010 verschijnt en niet, zoals eerder bericht werd, in 2009.

Volgens ingewijden lijkt het erop dat Amazon morgen de persaankondiging van de ‘grote Kindle’ zal gaan doen.