Protest tegen Buma/Stemra ‘Youtube Tax’

Buma/Stemra kon het van tevoren weten, een reeks belachelijke maatregelen zou het niet gaan halen. De omstreden ‘YouTube Tax’ gaat nog voordat deze ontdooid is alweer terug in de ijskast.

buma.jpgDe auteursrechten organisatie, bestaand uit overwegend oude(re) 1.0 mannen, deed afgelopen week een poging geld binnen te halen om naar eigen zeggen artiesten te beschermen tegen het ongeoorloofd embedden van filmpjes met daarin muziek van rechthebbenden.
Zo zouden (commerciële) website bezitters 130 euro per jaar moeten betalen wanneer zij maximaal 6 filmpjes met muziek op hun website embedden. Bij 30 filmpjes zou het bedrag al tot 650 euro oplopen.

Een stroom van protesten was het gevolg en de senioren konden niets anders doen dan de omstreden plannen voorlopig terug te trekken. Ze zeggen doelbewust voorlopig, want volgens een woordvoerder is er van afschaffing geen sprake.

Maar ook de politiek is niet erg gestemd over de voorgenomen maatregelen van Buma/Stemra. Zelfs minister Hirsch Ballin van Justitie had zo zijn vraagstekens bij de voorgenomen maatregelen. Wordt vervolgd.

Brochure Digitale Muzieklicenties 2010 bumastemra

Zie ook artikelen bij o.a. Marketingfacts en DutchCowboys.