YouTube 5 jaar – hoe nu verder?

youtube.pngYouTube registreerde gisteren precies 5 jaar geleden haar domeinnaam, op 23 april 2005 werd de site gelanceerd. Dagelijkse kijken miljoenen mensen naar een bijna niet voor te stellen aanbod aan filmpjes. Elke minuut wordt er voor 20 uur nieuw materiaal geupload.

YouTube werd al snel door de oprichters Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim verkocht aan Google voor bijna 1,7 miljard dollar. Google zelf liep op dat moment hopeloos te stuntelen met een eigen videodienst, die nu nog een kwakkelend achtergrond bestaan leidt/lijdt. Ook in ons land zijn er verschillende aanbieders, maar ook de successen daarvan zijn gering.

Natuurlijk is YouTube niet de enige uploadsite voor filmpjes, maar wel de meest bekende. In juni 2007 werd de nederlandstalige versie geïntroduceerd. Naast YouTube zijn vooral onder professionals BLIP en VIMEO populair. De meeste diensten bieden tegenwoordig tegen betaling ook full HD mogelijkheden aan, die afhankelijk van de snelheid van de dataverbinding wisselend succes hebben.

Het embedden van filmpjes is uitermate populair op weblogs. De diverse aanbieders bieden al dan niet eenvoudige of meer complexe stukjes code aan, met diverse configureerbare mogelijkheden. Op het gebied van video dataformats is nog niet echt sprake van één harde standaard. Flash van Adobe (van oorsprong van Macromedia) is populair, maar is volgens een aantal tegenstanders niet echt een open standaard, maar dat is ook QuickTime van Apple niet, ondanks de H.264 compressie, die dat wel is. HTML5 biedt ook video – met de kans op een standaard – maar wordt nog niet in de volle breedte ondersteund. HTML5 zou wel eens de oplossing kunnen bieden voor het mobiel consumeren van video, omdat Flash voor de vooral wat lichtere mobiele apparaten te zwaar is, hetgeen vooral discussie genereeerde rondom de onlangs gelanceerde iPad van Apple.

YouTube zal naar alle waarschijnlijk binnekort HTML5 openlijk gaan ondersteunen naast het huidige Flash aanbod. Een volledige vervanging ligt echter niet voor de hand. Flash voldoet in heel veel gevallen prima, dus de kans dat Flash verdwijnt is uitermate klein.

1 reactie

  1. TubeParade op 15 februari 2010 om 16:28

    Echt alle filmpjes bekijken en gelijktijdig de volgenden alweer opzoeken en klaarzetten in een afspeellijst
    Of gewoon willekeurig gerelateerde filmpjes laten afspelen.
    Het kan allemaal in TubeParade.com