FD Mediagroep gaat – voorlopig – niet verder met NRC

nrcnext.pngNa een lange periode van stilte is vandaag duidelijk geworden dat de FD Mediagroep geen definitief overnamebod doet op NRC. FD directeur Kuyf heeft dat vandaag aan Persgroep eigenaar van Thillo laten weten. Ook werd vandaag bekend dat HAL de aandelen van Willem Sijthof overneemt en daarmee dus een belang van 98,25% in handen krijgt, de rest is in handen van de directie.

Verschillen van inzichten in het verkoopproces hebben verhinderd dat FD voldoende tijd zou krijgen om een passend uitgeefplan te maken voor de mogelijk nieuw te ontstane situatie. In soortgelijke bewoordingen liet Kuyf dat weten aan van Thillo. Kuyf sluit niet uit dat de onderhandelingen weer geopend kunnen worden als de Persgroep het verkoopproces aanpast en meer ruimte geeft. Knelpunt is mogelijk de al dan niet af te geven garantie voor de werkgelegenheid van de NRC medewerkers. De Stichting Democratie en Media bewaakt vooral de journalistieke onafhankelijkheid van NRC in geval van een overname, maar volgens Aad Stoop van die stichting was dat geen knelpunt.

Nog steeds zijn ook andere partijen geïnteresseerd in NRC. Daaronder de Belgische uitgever Corelio dat optrekt met Veronica Holding en investeringsfonds Egeria welke een combinatie vormt met Derk Sauer (o.a. Nieuw Amsterdam). De Telegraaf Media Groep haakte al eerder af, want wilde beduidend minder bieden dan de 60 miljoen, die de Persgroep wil vangen.

NRC zou alleen goed passen in een krantenbedrijf, zoveel is wel duidelijk. Overname door andere typen uitgevers zou teveel stuiten op cultuur bezwaren, ondanks de crossmediale ambities van de titel. Andere krantenuitgevers binnen Europa zullen naar alle waarschijnlijkheid geen interesse hebben in NRC, vanwege de te geringe omvang en synergie met buitenlandse titels. Eind dit jaar hoopt de Persgroep die NRC moet verkopen vanwege NMA regels, de deal rond te hebben.