Digitaal ‘papier’ zoals het eigenlijk bedoeld is (2)

Begin januari werd hier al een eerste artikel geplaatst over digitaal papier, zoals het oorspronkelijk bedoeld was, ter vervanging van gewoon papier. LG Display toonde gisteren een 25 x 40 cm groot ‘vel papier’ met en dikte van 0,3 mm.

Met deze ontwikkeling lijkt Stephen Spielberg’s “Minority Report” weer een stapje dichterbij.

LGepaper.jpgLG Display is de op één na grootste fabrikant van Liquid Crystal Displays (LCD) na Samsung. De dikte van 0,3 mm is op zichzelf niet zo heel erg spectaculair, die is inmiddels ook te vinden in de bestaande eReaders. De hieromheen gebouwde ‘kastjes’ zijn alleen noodzakelijk voor de nog (te) grote electronica die de werking van het ‘velletje’ aanstuurt.

Het prototype werd gisteren in Seoul voor het eerst getoond, nog geen week na de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Op MobileRead worden de lezers er terecht op gewezen dat de getoonde beelden nog niet betekenen dat hier sprake is van een compleet werkende ‘krant’.

Het is daarnaast de vraag of het medium krant 2.0 wel deze grootte moet hebben. Papier namaken in de grootte waarin we het nu gebruiken, lijkt misschien wel logisch, maar beperkt tevens het langdurig gebruik ervan. De flexibiliteit van digitaal papier, waar ook in het vorige artikel al naar werd verwezen, is wellicht veel meer geschikt voor doeleinden als posters en billboards, maar ook prijskaarten (zie onderstaande foto). Kranten kunnen – vanwege de trend naar kortere berichten – al heel gemakkelijk worden gelezen vanaf smartphones en de nu bestaande eReaders. Het gaat dus niet om het redden van het medium door middel van andere technologie, maar om het redden van de relevantie van de content.

De papieren krant, zoals we die nu in verschillende formaten kennen, is vooral in die groottes gemaakt om artikelen binnen een rubriek voor de lezer in één oogopslag toegankelijk te maken. Dat heeft vooral te maken met de lineaire opbouw. Een dergelijke opzet is met de komst van ‘gehyperlinked non-linear reading’ niet meer noodzakelijk.

flexibelpaper.jpg

Bovenstaande toepassingen van beperkte ‘flexibiliteit’ liggen meer voor de hand dan e-newspapers op bestaande 1.0 kranten formaten.

Bron foto: epapercentral