Digitaal ‘papier’ zoals het eigenlijk bedoeld is

Door de enorme opkomst van eReaders vergeten we de basis van de toepassingen voor digitaal papier, namelijk buigzaamheid. Het Leuvense Lumoza, een spin-off van de Universiteit van Hasselt in samenwerking met IMEC laat een zeer bruikbare toepassing zien voor verpakkingen.

legend.jpgHet bedrijf Lumoza heeft haar website weliswaar nog niet op orde, maar wat doorzoeken kom je diverse verwijzingen tegen, die vooral draaien om het eerste prototype van de DVD hoes van de film ‘I am Legend‘. De op het eerste gezicht donkere hoes laat een paar animaties zien zodra je het stukje ‘papier’ aanraakt. Wouter Moons, CEO van Lumoza: ‘We kunnen op dit moment 32 animaties kwijt op één vel, dat heeft dus nogal wat toepassingen voor verpakkingen’. Het product is voortgekomen uit een Europese onderzoek naar transparante lichtgevende folie – Interreg Oled+.

De technologie is nog niet zover dat afzonderlijke pixels kunnen worden aangestuurd, maar Moons zegt daar met zijn team hard aan te werken.

imec.pngHet vakgebied ‘Printed Electronics’ is verantwoordelijk voor deze ontwikkeling en is dus niet te vergelijken met de ‘gewone’ eInk technologie toegepast in eReaders. In dit geval zijn de beelden op en folie gedrukt met zogenaamd ‘elektroluminescent‘ materiaal. Dat materiaal heeft de eigenschap ‘op te lichten’, zodra er spanning op wordt gezet. Op dit moment is er nog een kleine knoopcel batterij nodig waarvan 95% van de energie wordt omgezet in licht, waardoor het display materiaal niet warm wordt. Maar volgens Moons zal ook de stroomvoorziening op afzienbare tijd ‘meegeprint’ worden, bijvoorbeeld als zonnecel.

gameboard.jpg

Organic and Printed Electronics Game Board

De kansen voor de grafische sector (in 2.0 mode) zijn aanzienlijk. Afgelopen najaar was ik tijdens een congres in Chemnitz getuige van een aantal ontwikkelingen op het gebied van ‘organic electronics‘, waar ik de komende tijd aandacht aan zal besteden. Voor dit project werd samengewerkt met het bedrijf Artist Screen, welke al eerder met Philips samenwerkte op het gebied van printbare beeldschermen. Met name zeefdruk en flexodruk zijn technieken die geschikt voor producten in de ‘printed electronics’ omgeving.

Het Belgische Lumoza zal zich eerst richten op verpakkingen, maar het aantal grafische toepassingen is enorm, billboards zullen snel volgen, voorbeelden van de Luminous Media Group zijn in China al te zien.

Geprinte poster met electroluminescent layer

Geprinte poster met electroluminescent layer

1 reactie

  1. Jeroen den Dunnen op 3 januari 2010 om 12:50

    Hé Peter, Goed artikel, vooral die DVD hoes spreekt erg tot de verbeelding!