Dit jaar nationale en internationale grafische vakbeurs

2010 heeft op het gebied van grafische vakbeursen voor grafisch Nederland genoeg te bieden. In Hardenberg staan de deuren 9, 10 een 11 februari open. Deze beurs kenmerkt zich vooral door laagdrempeligheid en kent vooral een netwerk karakter. Van 18 tot en met 25 mei staan de deuren van Ipex in Birmingham open.

ipex.pngDeze beurs is de – iets kleinere – tegenhanger van de duitse DRUPA, die pas in 2012 plaatsvindt van 3 tot en met 12 mei. Beide beurzen kenmerken zich door een enorme grootte die vooral ingeruimd wordt voor grote machines, waaronder drukpersen en grote inkjet printers, maar ook allerhande afwerkapparatuur, voor de eindproductie van grafische producten. Beide beurzen laten zich moeilijk in één dag bezoeken.

drupa.pngIpex staat dit jaar in het teken van automatisering. Een beetje kopieergedrag tussen Duitsland en Engeland is er wel. PrintCity is de naam die de DRUPA hanteert om allerhande samenwerkende partijen aan elkaar te verbinden om daarmee een zeer uiteenlopende reeks praktisch werkende grafische workflows te realiseren.

Ipex doet – met een hele reeks partners – min of meer hetzelfde met ‘Print Automation Live!’. Onder de gevolgen van de recessie heeft de grafische branche te maken met een voortdurende beheer op lagere kosten. Automatisering tot in alle hoeken van het bedrijf is nog de enige kans met print te overleven, want ook de marktprijs blijft onder druk staan, ondanks de hogere grondstof prijzen.

Niet-grafici kijken hun ogen uit, vooral diegenen die de grafische branche als oubollig en bomenverslindend betitelen. Opvallend is dan dat juist de fysieke apparatuur de belangstelling trekt. De automatisering aan de voorkant van het proces kenmerkt zich slechts door de talloze beeldschermen met allerhande gereedschappen, die processen aan elkaar koppelen, al dan niet met JDF, de term waar beide beurzen aardig wat marketing aandacht mee hebben gescoord. Ipex zal wat dat betreft een meer realistische waarheid laten zien. Over de bestaande ketens heen zullen creatieve processen, prepress processen, druk- en print processen en grafische eindverwerking door middel van JDF aan elkaar worden gekoppeld om wachttijden in de keten tot een minimum ’time-to-market’ te reduceren.

Ga eens kijken, vooral wanneer je je geld verdient in on-line/mobiel, print is al lang niet meer zo 1.0 als je misschien zou denken.