Grafische Vakbeurs Hardenberg ondanks krimp in de branche toch groter

siegers.pngHet succes van de Grafische Vakbeurs Hardenberg lijkt zijn grens te hebben bereikt. Ondanks de grotere omvang zegt beursmanager Jan Siegers dat de verkoop van de plaatsen wel moeizamer verloopt.

De beurs wordt gehouden op 9, 10 en 11 februari.

Hardenberg ligt relatief ongunstig voor de vele bezoekers uit het westen van het land. Het beurscomplex in Gorinchem waar de vakbeurs ook al enige malen werd gehouden, is aanzienlijk populairder bij zowel standhouders als bezoekers.

Inmiddels staat de teller van het aantal standhouders op ruim 220. Zo een 25% daarvan zijn nieuwe deelnemers. De grafische branche heeft de afgelopen jaren veel last gehad van economische golfbewegingen en het einde is daarvan nog niet in zicht. Toch was ook vorig jaar de sfeer op de beurs positief en dat is een weerspiegeling van de voorzichtig uit het dal kruipende grafische branche, die meer en meer toegevoegde waarde zoekt in zowel nieuwe vormen van dienstverlening als vernieuwende media producten. Door het gebrek aan marketing kennis, kunde en vaardigheden hebben gerafische bedrijven vaak moeite deze noviteiten in bestaande en nieuwe markten te kunnen verkopen. Ze blijven veelal last houden van het onbedoelde, maar wel aanwezige ‘oubollige’ imago van het ‘drukkersgilde’.

Siegers: ‘De verkoop van plaatsen verloopt dus minder makkelijk dan enige jaren geleden, maar door ons transparante prijsbeleid, komen potentiële klanten wel snel tot een beslissing’. Dat scheelt aanzienlijk ten opzichte van de meer moeizame trajecten die standhouders vele jaren ondervonden in het RAI complex, waar de Grafivak voorheen werd gehouden. Deze beursformule is enige jaren geleden verdwenen, vooral te wijten aan de houding van de RAI zelf.