Elkaar voor de recher slepen uitermate populair

rechtbank.jpgDe ene zaak is nog niet eens afgerond of de andere dient zich alweer aan. De kosten? Die worden natuurlijk gewoon doorberekend aan de klant. Apple, Nokia, Blackberry (RIM) en Kodak hebben een bijna permanente ‘kamer’ in één van de vele rechtbanken waar de ‘spelletjes’ worden uitgespeeld.

kodak.jpgKodak is de laatste die ook een graantje wil meepikken van de mogelijke te verdienen sommen geld, op basis van links en rechts wat patenten. Als gewone eindgebruiker niet of nauwelijks te volgen. Kodak claimt dat Apple en RIM inbreujk maken op de ‘voorvertoning’ van digitale camera input op de LCD schermpjes van de toestellen.

Hoe uniek kan zoiets nou zijn, dat dat een rechtzaak waard is? Worden patenten niet al te gemakkelijk vergeven aan partijen, die denken iets unieks te hebben gemaakt, terwijl dat in werkelijkheid niet of nauwelijks het geval is? Steeds vaker wordt een ‘circus’ opgevoerd om eerst met elkaar te komen tot een schikking, zijn partijen daar niet toe bereid, dan is kennelijk de weg naar de rechter de enige oplossing.

Ook Apple en Nokia zijn verwikkeld in verschillende zaken. Die duren een paar jaar en dan komen partijen alsnog tot een schikking. In de tussentijd hebben de klanten de proceskosten betaald.