Van Thillo houdt de vaart erin: belangen in boeken verkocht

Topman Christian van Thillo staat bekend om zijn doortastend optreden en laat ook in ons land zien dat er hem veel is aan gelegen van het voormalige PCM een ‘lean & mean’ krantenbedrijf te maken, ontdaan van alle mogelijke onnodige overhead en niet tot de ‘core’ behorende activiteiten.

persgroep.gif

Van Thillo is gek op het medium papier, maar ontdoet zich nu toch van alles wat met boeken te maken heeft. Hij zegt uit de gelden die daarvoor vrijkomen de schulden in de nederlandse tak van de Persgroep te willen verminderen. Afgelopen vrijdag zijn hieromtrent geen cijfers bekend gemaakt. Ook bij de verkoop van NRC werden geen details bekend gemaakt. Vooral de banken zullen verheugd zijn met het optreden van van Thillo

WPG/WPT uit Amsterdam, bekend van onder andere Querido, Arbeiderspers en de Bezige Bij en verschillende tijdschriften, waaronder VN, Psychologie Magazine en Voetbal International, neemt Bruna en de Belgische Standaard Uitgeverij over. Lannoo uit België neemt JM Meulenhoff, De Boekerij en Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum over. Daarmee zijn de 5 boekenactiviteiten van het voormalige PCM verkocht.

Van Thillo vindt overigens ook dat boeken en kranten te weinig synergie bieden vanuit één uitgeversconcern. In de PCM tijd waren het juist een aantal PCM titels die op hun websites boekentitels uit eigen huis verkochten.

Persgroep Nederland gaat nu verder met AD (zat eerst in een ongelukkige constructie binnen PCM samen met Wegener), de Volkskrant, Trouw en Het Parool (zat aanvankelijk ook bij PCM). NRC is de enige krant uit het voormalige PCM, welke zelfstandig doorgaat.

mwgcongres.jpgVan Thillo is spreker op het MWG congres op 11 februari in Noordwijkerhout. Verwacht wordt dat hij daar zijn strategie voor de komende jaren uiteen zal zetten.

Hier een oproep aan – voormalige – PCM medewerkers om hun mening te geven over de ‘schoonmaak’ vanuit België in het Nederlandse kranten landschap.

9 reacties

 1. Annemarie Hut op 23 januari 2010 om 13:16

  Interessant overzicht. Ik ben benieuwd of het NRC ook lokale activiteiten gaat ontwikkelen. Een lokale kwaliteitskrant in Rotterdam bestaat niet. 2. Peter Luit op 23 januari 2010 om 18:05

  @Annemarie: ja, het Rotterdams Dagblad is een paar jaar geleden opgegaan in een tweede katern van het AD, hetgeen veel Rotterdammers niet echt konden waarderen. 3. Annemarie Hut op 23 januari 2010 om 18:47

  Klopt. Hoewel op het Rotterdams Dagblad ook best wat aan te merken was, was het wel een krant die bijvoorbeeld de lokale politiek volgde en de achtergronden bij het nieuws kon plaatsen. Het was destijds onder dwang van PCM dat het RD samen moest gaan met het AD, terwijl het RD er financieel niet eens slecht voorstond, als ik me dat tenminste goed herinner. 4. Peter Luit op 23 januari 2010 om 19:29

  @Annemarie: ik kende in die tijd de financiële situatie van RD niet, maar weet wel dat er meer steden waren die het belang van AD in hun plaatselijk nieuws niet erg konden waarderen. In welke mate dat dan nu echt gaat veranderen is een vraag voor velen….. 5. Annemarie Hut op 23 januari 2010 om 20:44

  Ik heb er een stuk van een oud-redacteur van het RD over gevonden. Hij schrijft:

  “Mijn opmerkingen beperk ik tot het Rotterdams Dagblad dat móest opgaan in het AD. Er zijn in die tijd alternatieve plannen aangedragen om deze enige zelfstandig gemaakte regionale krant in de regio Rotterdam overeind te houden. Die waren bij voorbaat al kansloos omdat Bouwman maar één ding voor ogen had: een van zijn grootste dochterkranten, het Algemeen Dagblad, moest van de ondergang (en van de zware verliezen destijds) worden gered. Daarvoor werd mede het zelfstandige Rotterdams Dagblad, de kleinste krantendochter van PCM, opgeofferd.

  Niet dat het zo goed ging – qua abonnee-aantal – met deze krant. Maar als financieel adviseur van de ondernemingsraad indertijd heb ik (vertrouwelijk) inzage gekregen in de interne financiële cijfers. Over het nog hele laatste boekjaar van PCM-dochter Rotterdams Dagblad bleek dat er een positief bedrijfsresultaat was van vier miljoen euro, waarvan overigens 2,5 miljoen dankzij de huis-aan-huis-bladen van Maasstad (die behoorden ook tot de Rotterdams Dagblad Groep).

  Wie zou denken dat moedermaatschappij PCM zijn knopen in 2005 zou hebben geteld en maatregelen had verzonnen om het Rotterdams Dagblad (met in het verlengde Maasstad) winstgevender te maken in een nieuwe zelfstandige positie komt bedrogen uit. De PCM-top had maar één scenario voor ogen: het AD moest worden gered.”

  http://www.derazenderotterdammer.nl/opinie/algemeen/617-de-hakbijl-gaat-in-ad-en-rd.html

  Overigens was van Thillo destijds geïnteresseerd in het RD, maar PCM hield een overname door van Thillo tegen omdat het voortbestaan van het RD de malaise bij het AD zou verergeren. 6. Peter Luit op 23 januari 2010 om 21:22

  @annemarie: dank voor deze uitgebreide terugblik! Zo zie je maar hoe tijden dingen kunnen veranderen in een totaal nieuw perspectief. 7. PIKA op 24 januari 2010 om 10:22

  Hij houdt er zeker de vaart in….in 5 maanden 500 man op straat. Januari komt daar nog bij maar een gemiddelde van 100 per maand is niet slecht. 8. Annemarie Hut op 24 januari 2010 om 11:12

  Uitgebreid inderdaad! Ik zie dat ik het stuk per ongeluk twee keer heb geplakt. Sorry! 9. Peter Luit op 24 januari 2010 om 11:21

  @annemarie: ik zag het en heb de ‘overvloedigheid’ verwijderd…….