Amerikaanse drukkerijen accepteren Europese ISO norm onder druk van grote Europese brandowners

iso12647.jpegISO staat voor Internationale Standaard Organisatie, maar dat wil niet zeggen dat elk initiatief daartoe ook meteen wereldwijd wordt gedragen. De Amerikaanse grafiche branche heeft altijd zijn neus opgehaald voor het Europese ISO 12647 initiatief, waarin normen zijn vastgesteld om drukprocessen te standaardiseren.

In Europa hebben inmiddels al heel veel bedrijven het vel begeerde certificaat behaald. Onder druk van met name grotere klanten moeten drukkerijen om internationaal mee te kunnen blijven doen, voldoen aan standaarden om daarmee wereldwijd een garantie te kunnen afgeven voor gelijke kwaliteit.

Grote europese brandowners gaan die eisen nu ook stellen aan Amerikaanse drukkerijen. De Amerikanen vonden – onder bescherming van hun eigen brancheorganisaties – dat zij het allemaal wel op een andere manier zouden kunnen regelen. Maar de druk vanuit Europa neemt kennelijk zodanig toe, dat de keuze voor 12647 langzaam maar zeker wordt gemaakt. In diverse publicaties wordt zonder het nummer te noemen – heel voorzichtig zonder gezichtsverlies – indirect verwezen naar de Europese norm.

Het is met name het RIT (Rochester Institute of Technology, die de Amerikaanse houding ‘not invented here’ wil doorbreken.