RSDB koopt Europese tak van Quebecor World

RSDB heeft deze week bekend gemaakt dat het met Quebecor World Inc overeenstemming heeft bereikt over de aankoop van haar Europese activiteiten. Met de overname van Quebecor World’s European division (QWE), gaat RSDB een pan-Europese organisatie opzetten onder de naam Roto Smeets Quebecor. In de praktijk betekent de overname dat RSDB verder gaat onder de naam Roto Smeets Quebecor NV en dat het bedrijf genoteerd blijft aan Euronext in Amsterdam. Als alles doorgaat is RSQ sraks de grootste onafhankelijke drukkerij in Europa.

bron: GW

Lening
Voor de overname is de volgende financiële constructie bedacht. Allereerst heeft RSDB 1.4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven aan Quebecor World, waarmee dit bedrijf een belang van 29.9 pct in het – door de nieuwe aandelen – vergrote RSDB krijgt. Verder is er sprake van een contante betaling van ongeveer 185 miljoen euro, waarvan 35 miljoen door Quebecor als achtergestelde lening wordt verstrekt. Het aldus resterende bedrag van 150 miljoen euro wordt gefinancierd met een nieuwe senior kredietfaciliteit van 200 miljoen euro bij ING Bank en ABN Amro die de bestaande schulden van RSDB vervangt. Uitgaande van de slotkoers gistermiddag van 35 euro per aandeel RSDB, bedraagt de totale aankoopsom van QWE 234 miljoen euro. QWE is nu nog onderdeel van Quebecor World, dat genoteerd staat aan de beurzen in Toronto en New York. Doordat Quebecor in feite voor eenderde eigenaar van RSDB is geworden, heeft de Canadese drukgigant het recht om twee leden in de Raad van Commissarissen te benoemen.

Grootste Europese drukker
Door de voorgenomen aankoop worden de drukkerij-activiteiten van RSDB in één klap verdubbeld. QWE telt 18 drukkerijen met bij elkaar 4000 werknemers in Oostenrijk, België (Helio Charleroi), Finland Frankrijk, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk en een gezamenlijke omzet van 816,8 miljoen euro. Roto Smeets Quebecor NV is straks met 6300 werknemers en een omzet van 1,3 miljard euro de grootste onafhankelijke diepdruk en offsetdrukkerij van Europa.

Het spreekt voor zich dat er in Hilversum enthousiaste woorden klinken uit de mond van John Caris. ‘De combinatie van de bedrijven stelt RSDB ook in staat om door schaalvergroting en een vergroot netwerk een leidende rol te spelen in de consolidatie van de Europese grafische industrie,’ aldus de CEO van RSDB. De verkoop van QWE biedt Quebecor World ook nieuwe kansen. Wes Lucas, president en CEO Quebecor World: ‘De transactie biedt ons de mogelijkheid om verdere strategische stappen in onze markten in Noord-Amerika en Latijns-Amerika te financieren.’

Aandeelhoudersvergadering
De aankoop en de daarbij behorende financiële constructie worden ter goedkeuring aan de RSDB-aandeelhouders voorgelegd op een buitengewone aandeelhoudersvergadering die naar verwachting half december wordt gehouden. Daarnaast zijn enkele goedkeuringen vereist van regelgevende autoriteiten.