Microsoft toont weer lef op mobiele markt – mislukking Mobile 6.5 snel vergeten

mobile7.jpgBarcelona zorgt voor een paar verrassingen. Waren het gisteren een aantal grote telco’s en een aantal fabrikanten van smartphones die openlijk de Apple AppStore met een open platform willen gaan beconcurreren, vandaag is het Microsoft die met Windows Phone 7 Series, een nieuw besturings systeem introduceert.

Nieuw systeem moet concurrentie aangaan met onder andere Android en iPhone

Microsoft heeft al langer een compacte Windows versie op sommige smartphones draaien, maar heeft bepaald geen dominante positie. De gigant werd al eerder geplaagd op mobiel, met een mislukte MP3 spler. En Windows Mobile 6.5 van eind vorig jaar was zelfs een grote mislukking. Met Windows Phone 7 Series hoopt Microsoft terrein te herwinnen op de slechts 9% marktaandeel die het bedrijf nu heeft. Apple, met veel veel minder ervaring op het gebied van smartphones heeft Microsoft al ruimschoots ingehaald met de iPhone.

Steve Ballmer zegt dat ‘7’ het succesnummer gaat worden, dat is volgens hem al bewezen op de desktop en zal dat ook op mobile gaan doen. Veel details werden niet bekend gemaakt, behalve een op handen zijnde integratie met XBox Live en Zune (de in Europa niet verkrijgbare MP3 speler). Een belangrijk verschil ten opzichte van de iPhone zou zijn, dat applicaties niet meer te hoeven worden opgestart. Over een appstore werd overigens niet gesproken en volgens analisten heeft Micrsoft zich gisteren niet verbonden aan het initiatief van het ‘open app platform’.

Microsoft zegt met Windows Phone 7 al samen te werken met Dell, HP, LG, Samsung en Sony Ericsson. Ondanks de vroege aankondiging van Microsoft zal het nieuw systeem pas tegen het einde van dit jaar leverbaar zijn. Microsoft zegt zelf geen hardware te willen maken voor het besturingssysteem.

De smartphone markt is zeer divers en zal dat voorlopig ook nog wel blijven, de grote verschillen in besturings systemen en applicaties, delen de markt in diverse ‘kampen met – fanatieke – aanhangers’. Dit is tegenstelling tot besturingssystemen voor computers, waar Microsoft al vele jaren de meest dominante rol vervult.