Wie gaat wie redden in het spel van Nokia en Microsoft?

Beter is de vraag: ‘Wat is er te winnen, als beiden zeggen de strijd te willen aanbinden met Android en Apple?’ Beiden zeggen een nieuw wereldwijd ecosysteem voor mobiel te willen neerzetten. Mooi doel, maar wie is de klant van zo een systeem?

• Stephen Elop, CEO van Nokia, zegt een miljarden injectie van Microsoft te krijgen
• Microsoft moet nog positie weten te vinden in mobiele markt
• Installed base Windows zegt niets over potentie van Windows Phone

Nokia msoftSymbian lijkt ten dode te zijn opgeschreven en van een opvolger is het nooit echt gekomen. Nokia was te laat met reacties op de ontwikkelingen van Android en Apple. De mobieltjes fabrikant dacht dat het niet zo een vaart zou lopen met touchscreens met een modern besturingssysteem. Microsoft heeft nooit een sterke positie gehad in mobiel en wil dat graag veranderen.

Wie gaat wie nu redden? Is het Microsoft die Nokia redt met Windows Phone, of redt Nokia Microsoft door het aanbod van stapels hardware? Het aanbod van Nokia op hardware gebied was de laatste jaren oneigenlijk groot geworden, de consument had keuze, maar kon de verschillen niet meer op het netvlies krijgen. Apple heeft slechts één model, kennelijk vinden consumenten dat fijn. En ook het Android aanbod is – hoewel veel groter – nog net duidelijk genoeg om uit te kiezen bij de verschillende aanbieders.

Nokia en Microsoft denken verder dat de zoekmachine Bing en het mobiele advertentiesysteem adCenter een grote vlucht zullen nemen binnen de samenwerking. Daarnaast biedt Nokia een alternatief voor Google Maps, Nokia Maps.

Het blijft voorlopig nog een vraag hoeveel besturingssystemen voor mobiel de wereldmarkt kunnen blijven beheersen. RIM heeft met QNX zijn BlackBerry OS ingrijpend vernieuwd voor zowel smartphones als tablets. Versie 7 zal een overgangsversie zijn. Het verouderde besturingssysteem was een grotendeels op Java gebaseerd systeem. Eigenaar Orcale heeft nauwelijks interesse in verdere ontwikkelingen na de overname van SUN.

iOS van Apple en Android van Google zijn volop in ontwikkeling en lijken op dit moment de kopposities in te nemen. Op welke positie Windows Phone terecht zal komen in het rijtje marktbepalende besturingssystemen voor smartphones in voorlopig lastig in te schatten. Het aandeel Nokia steeg niet na de aankondiging over te stappen op Windows Phone.

1 reactie

  1. Erhan Karadeniz op 14 februari 2011 om 11:46

    Ik ben van mening dat beide partijen elkaar nodig hebben willen ze wat marktaandeel winnen op de huidige markt van smartphones.

    Veel mensen lopen tegenwoordig nog steeds met een Nokia toestel rond, wanneer Nokia (eindelijk) marketing kan gaan voeren voor een smartphone die niet 10 jaar achterloopt, zullen veel mensen (denk ik) Nokia toch weer een kans gaan geven.

    Ik heb alleen wel mijn twijfels over Windows Phone 7, het ziet er erg gelikt uit, maar als een oud windows moible gebruiker ben ik erg bang om hiervoor te kiezen.. wat een nachtmerrie was dat Windows Mobile platform. Wie weet gaat de UI van Windows Phone 7 me overhalen om Microsoft toch nog een kans te geven 😉