Telecom bedrijven onterecht bang voor opkomst iPhone

logo_mwc_10.gifSteve Jobs heeft nooit beweerd markleider te willen worden in de mobile smartphone markt. Dat een groot aantal telecombedrijven een open platform willen ontwikkelen om de opkomst van apps te willen steunen, is geeen bedreiging voor Apple, maar juist een ondersteuning.

barcelona.pngVandaag werd op het Mobile World Congress in Barcelona bekend dat een groot aantal Europese telecombedrijven en een aantal ontwikkelaars van smartphones een soort ‘open app’ platform willen ontwikkelen. Namen als Vodafone, Deutsche Telekom en NTT DoCoMo worden genoemd, alsmede Samsung, LG en Sony Ericsson.
Zij vinden de mobile app markt veel te gefragmenteerd en teveel platform afhankelijk. De bovengenoemde partijen zeggen samen meer dan 3 miljard te kunnen bedienen.

Apple startte met de AppStore in 2007. De iPhone werd met name populair door de mogelijkheid op eenvoudige wijze applicaties te kunnen installeren. Andere aanbieders waaronder Nokia boden die mogelijkheid ook al, maar miste het grote bedieningsgemak, waarmee Apple zich vrijwel altijd heeft onderscheiden. In de AppStore zijn inmiddels een kleine 150.000 applicaties te downloaden. De komst van de iPAd zal dat aantal in verscheidenheid en prijs alleen maar doen laten toenemen.

Er is nog geen officiële reactie van Apple op dit bericht.