HTML5 webapps – op den duur – breed toepasbaar over meerdere mobiele platformen

Het is zeker dat we in het mobiele speelveld geconfronteerd blijven met een grote diversiteit aan besturingsplatformen. Het maken van crossplatform applicaties is altijd een compromis. HTML5 is een stukje van de puzzel, waarmee ‘rijke’ webapps gemaakt kunnen worden, die zowel voor- als nadelen hebben.

Met alleen HTML5 is het nog een flinke klus om een goed werkende webapp te maken, maar inmiddels zijn er volop gereedschappen beschikbaar om dat werk te verlichten. JQTouch, iWebKit en PhoneGap maken de bouw van een app een stuk eenvoudiger.

PhoneGap connect met XCode en is daardoor in staat van een in HTML5 gemaakte webapp een native app te maken. Die native app is natuurlijk in eerste instantie alleen via iTunes te uploaden naar de eigen iPhone via het zogenaamde UID (Unique Identifier) nummer.

Wordt er geen gebruik gemaakt van PhoneGap, dan is er sprake van een ‘gewone’ webapp, die in eerste instantie door de gebruiker als URL in de browser wordt opgestart en aan de homepage kan worden toegevoegd (zie + onderaan in het Safari scherm). Binnen de HTML/CSS code kan zelfs een ‘eigen’ icoon voor de webapp worden gemaakt. Voordeel is, dat geen UID nodig is om de webapp op elke willekeurige iPhone te plaatsen.

HTML5 staat los van de specifieke iPhone eigenschappen, die in JQTouch en iWebKit zijn aangebracht. PhoneGap kan wel communiceren met andere ontwikkelplatformen voor andere smartphones, waaronder Android, Blackberry en Windows Mobile.

Niet elke browser is al geschikt voor HTML5. De Safari browser in de iPhone is dat wel. Met HTML5 is ook de tag ‘video’ geïmplementeerd, die het mogelijk maakt Flash te omzeilen, YouTube, Vimeo en Blip experimenteren al volop met HTML5 video. Op die manier zouden ook webapps voorzien kunnen worden van video materiaal.

Een leuk voorbeeld is NextStop, een webapp (met geotagging), volledig gebouwd op HTML5. Kijk naar onderstaand filmpje, gemaakt door Robert Scoble, waarin de principes worden verduidelijkt.

Of met deze ontwikkelingen native apps snel zullen verdwijnen, is niet makkelijk te zeggen. De offline HTML5 cache, maakt het mogelijk de toegang tot de webapp in ieder geval te versnellen. Daarmee kunnen de apps ook in 3G omgevingen sneller worden opgestart. Een ander voordeel is de mogelijkheid direct te kunnen editten en snel nieuwe versies te kunnen uitbrengen. Grootste nadeel is dat de AppStore niet op de hoogte is van de aanwezigheid van de webapp. Misschien zou iemand een WebAppStore kunnen beginnen waar voor alle mogelijke mobiele platformen alle webapps worden verzameld en bijgehouden. Apple heeft een dergelijke omgeving wel voor de iPhone gemaakt, waar vele aardige webapps te downloaden zijn.