Mobiele platformen zullen verschillende besturingssystemen blijven houden

De monopolie van Microsoft op besturingssoftware voor PC’s, is een eenmalig succes (geweest). Ontwikkelaars van mobiele apparaten zoals smartphones en eReaders zullen deze positie niet toelaten en bieden de koper daarmee een veel bredere keuze. Maar is deze diversiteit wel bevordelijk voor het universele gebruik van applicaties?

Voor- en nadelen aan ontbreken standaard voor besturingssystemen smartphones en eReaders

app.jpgApple begon als eerste met een AppStore en is daarin nog steeds leidend voor het iPhone platform. Geliefd is dit platform zeker, je kunt spreken van een trouwe community. Maar procentueel is het slechts een kleine groep. Hoe zich dat gaat verhouden ten opzichte van onder andere Android, Symbian, Windows Mobile 7 en een aantal Linux varianten, is vandaag de dag echter geen braag meer.

Deze diversiteit zal nog lang blijven om te voorkomen dat Microsoft hierin ook een monopolie positie gaat veroveren. Overigens is Microsoft’s positie niet zo sterk en is het bedrijf vooral zoekende en volgens sommige analisten domweg te laat.

Op applicatiegebied – de zogenaamde apps – zijn er wel cross-platform initiatieven, maar gezien de nogal strakke eisen die gesteld worden aan user-interface aspecten – is het nauwelijks denkbaar dat met één bron, alle verschillende mobiele platformen optimaal worden bediend.

Grote apps, die wereldwijde bekendheid genieten, zullen zeker voor verschillende platformen één voor één ontwikkeld worden. Daarbinnen is immers de potentie voor adverteerders aanwezig, die extra inkomsten opleveren voor de ontwikkelaar. Maar veelal lokaal ontwikkelde applicaties, zullen niet veel verder komen, dan een nichemarkt, die overigens nog best lucratief kan zijn.

Niet alleen apps vormen een bron van onderscheid in platformen, maar ook content, en met name de DRM aspecten. Die spelen momenteel een grotere keuze problematiek bij eReaders dan bij smartphones. Het kopen van een eReader verplicht de gebruiker bijna tot een één op één keuze voor wat betreft de eBook store. Daarin crossplatform zijn, is nog een ontwikkeling die gaande is. Boekenuitgevers hebben in dat opzicht nog geen compromis kunnen vinden. In die zin is de het digitale boek qua verschijningsvormen al zeer divers ten opzichte van digitale muziek, welke qua markt en technologie redelijk homogeen is en dus wel redelijk universeel afspeelbaar op meerdere type spelers. Dat is nog makkelijker gemaakt doordat Apple nu veel van haar content in iTunes rechtenvrij verkoopt.

Onlangs maakten een groot aantal telecombedrijven en smartphone fabrikanten bekend de handen ineen te slaan voor het ontwikkelen van een standaard applicatie ontwikkelinhgsplatform.