Webapp, native of daartussenin?

De discussies over webapps of native apps blijft een actueel thema, vooral veroorzaakt door de nogal strenge regels waaraan native apps moeten voldoen in iPhone omgevingen. Onderstaand filmpje laat een oplossing zien waarbij een native app wordt gemaakt vanauit een webapp ontwikkel omgeving.

De basis die wordt gebruikt is PhoneGap. PhoneGap kan apps maken voor verschillende mobiele omgevingen, waaronder ook Android en BlackBerry. De webapp is gemaakt door middel van JQTouch voor de user interface aspecten en bestaat dus gewoon uit HTML5, JavaScript en CSS code.

PhoneGap maakt gebruik van de Apple XCode ontwikkelomgeving. Het filmpje laat een paar handelingen zien waarmee de webapp volledig als native app kan worden gecompileerd, dus niet meer draaiend in de Safari browser. In hoeverre Apple dit soort apps als native apps toestaat in de AppStore is vooralsnog onduidelijk.