Apple en Microsoft gaan stuivertje wisselen

applelogo.jpegDe beurswaarden van Apple en Microsoft liggen inmiddels heel dicht bij elkaar. Sinds het jaar 2000 is de waarde van Apple tien keer over de kop gegaan, de waarde van Microsoft is in diezelfde periode 20% gedaald.

De waarde van beide bedrijven ligt rond de 220 miljard dollar. Gisteren lag Apple 3 miljard boven Microsoft, maar analisten verwachten dat de twee vaker stuivertje zullen wisselen. Eén klein foutje kost bij dit soort bedrijven kost al snel een paar miljard.

In 1997 investeerde Microsoft nog 150 miljoen dollar (nu te bezien als een bedrag met nauwelijks enige waarde) in Apple, waarmee het toen bijzonder slecht ging, door een onduidelijke productlijn, teveel randapparatuur en nauwelijks toekomstvisie op het gebied van besturingssystemen.

microsoft.jpegMicrosoft domineert nogal altijd de besturing van PC’s met 90% van de wereldmarkt, Apple moet het met Mac OS X met heel wat minder doen. Maar daarentegen is merkbeleving bij Apple zeer groot. De komst van iPod, iPhone en iPad heeft het bedrijf een enorme impuls gegeven en heeft ook op dat gebied de positie van Microsoft voorbij gestreefd.

Topman Ballmer van Microsoft zegt dat Microsoft winstgevender is en haalt vervolgens zijn schouders op bij de groei van Apple. Maar bij een omzet van 13,5 miljard dollar (Microsoft 14,5 miljard dollar) is een dergelijke houding inmiddels niet meer echt gepast.