Apple steeds groter

Het is natuurlijk maar net hoe je de grootte van een bedrijf meet, maar op de beurs groeit Apple gestaag en is hard op weg ’s werelds grootste bedrijf te worden. Analisten in de Verenigde Staten zeggen dat de waarde van Apple is gestegen tot 267 miljard dollar.

apple.jpegIn een artikel op Bloomberg wordt Apple het op één na grootste aandeel genoemd, welke in de Verenigde Staten wordt verhandeld. Alleen Exxon Mobile is meer waard, het verschil bedraagt 47 miljard dollar.

In het voorjaar was Apple al meer waard dan Microsoft (214,4 miljard dollar), het bedrijf dat Apple ooit van een gevreesde ondergang redde met een lening van ‘kleine’ 150 miljoen dollar. Het gaat Apple al jaren voor de wind, ondanks het nog altijd relatief kleine, maar wel sterk groeiende marktaandeel in desk- en laptops. Met de introductie van de iPod en later ook de iPhone zette Apple een geheel andere koers in naast de bestaande professionele markten voor media creatie en productie. De consumentenmarkt groeide sterk met onder andere de iMac, vooral aangeslingerd door het succes van iPod en iPhone en nu ook de iPad.

Sinds januari 2007 is de waarde van het aandeel Apple verdrievoudigd en moet nu voor één aandeel maar liefst 293 dollar worden neergeteld. Sommige analisten verwachten dat de prijs nog zeker 100 dollar kan doorgroeien, als de huidige prestaties voor het bedrijf worden voortgezet.

Topman Jobs komt echter niet voor in de hoogste regionen van rijkste Amerikanen. Misschien is dat een stukje eigen ‘bescheidenheid’ ten opzichte van Bill Gates, maar in de top 10 of niet, ook Jobs hoeft zich absoluut geen zorgen te maken over zijn eigen financiële mogelijkheden met plaats 42 op de lijst van rijkste Amerikanen.