Einde Telefoongids/Gouden Gids in zicht

Er worden nog wat pogingen ondernomen om het geplaagde tweetal te redden, maar in ieders achterhoofd moet het gevoel van het einde van het ‘papieren rijkdom’ leven, alleen durvan we het nog niet te zeggen.

Bedrijf staat te koop, forse reorganisaties alternatief

telefoongids.jpegToevallig werd ik zelf gisteren nog gebeld of mijn gegevens in de Telefoongids correct waren. Nog voorat de dame van een callcenter kon vragen of ik extra aandacht zou willen door het plaatsen van een advertentie, zei ik al: ‘Alles is in orde en compleet, ik hoef verder niets’. Einde gesprek.

goudengids.jpegEigenaar European Directories heeft inmiddels een schuldenlast van 2 miljard. Grote aandeelhouders als de Macquarie Group willen er snel van af. In ons land heeft het gecombineerde bedrijf een omzet van 280 miljone euro, er werken maar liefst 1000 man. In deze tijd een ongekende grote hoeveelheid mensen om papieren gidsen vol te krijgen met telefoonnummers en rubrieksadvertenties.

Natuurlijk doet het bedrijf ook het nodige on-line en kent daar hoge bezoekcijfers, maar de kosten van print zijn domweg te hoog. Het bedrijf is in feite niets anders dan een uitgever, die te lang op een niet meer marktconforme vraag naar printproducten is blijven zitten.