ePub gebaseerd eBook maken met opensource applicatie Sigil

Wiebe de Jager van uitgever Eburon schreef een alleraardigste handleiding over de wijze waarop juiste ePub files gemaakt kunnen worden voor de productie van eBooks. Hij koos de opensource applicatie Sigil.

‘A concise yet comprehensive guide to ebook publishing. Wiebe de Jager covers the gamut, from the mechanics of creating an ebook, to marketing and distribution. This is a must-read for anyone interested in ebook publishing.’
 — Denis Papathanasiou (Contributor to the Sigil Project, Co-Founder of Fifobooks.com)

jager_ebooks.jpgEburon was onlangs de eerste uitgever, die de aankondiging deed geen papieren boeken meer te zullen produceren en zich dus volledig op eBook productie gaat richten. Om dat in goede banen te leiden nam Wiebe de Jager zelf het initiatief een goede handleiding te schrijven.

Alles wat bij een normale opmaak voor print wordt besproken, komt in het boek ook voor de productie van eBooks voor. Extra is natuurlijk – en dat is belangrijk – het toevoegen van metadata, welke van groot belang is voor de doorzoekbaarheid. Daarnaast wordt ook ingegaan op de marketing aspecten rondom eBooks, er ligt immers geen fysiek boek in de etalage van een boekenwinkel, dus de verkoop kent een andere dynamiek.

Het boekje telt 70 pagina’s en is voor nog geen 8 euro te koop, zeker redelijk te noemen in een tijd waar de prijs van het digitale boek ter discussie staat. Het boek is uiteraard zelf ook in ePub geproduceerd, zonder DRM (Digital Rights Management).

ISBN9789059723948