NUV gaat eBook piraterij aanpakken – hoe lang houden ze dat vol?

In samenwerking met de Stichting Brein denkt NUV de illegaliteit rondom eBooks te kunnen bestrijden. Het gaat daarbij om gekraakte kopiën van bestaande DRM ‘bestempelde’ eBooks en het scannen van pBooks. Brein heeft al heel wat ervaring met de bestrijding van illegaliteit in de video-, games- en muziekindustrie. Maar heeft dat echt geholpen?

nuv.gif

Natuurlijk worden er links en rechts portals gesloten, die langs slimme wegen met illegaal aanbod vraag en antwoord met elkaar verbinden. Maar één deur sluiten, resulteert weer in nieuwe achterdeurtjes, die eerst klein beginnen en binnen korte tijd uitgroeien tot weer een nieuwe portal. En dat gebeurt op wereldwijde schaal.

Illegaal? Ja, het mag allemaal niet. De uitgevers zijn boos en hebben hun hoop gevestigd op Brein. Op 28 april organiseert het NUV/GAU een eBook seminar waar uitleg over de samenwerking wordt gegeven. De pilot loopt dit gehele jaar, waarna het resultaat geëvalueerd zal worden.

In plaats daarvan zouden de uitgevers ook met elkaar om tafel kunnen gaan zitten en gewoon hun eigen conclusies moeten kunnen trekken, waarom ook in deze branche de illegaliteit ontstaat. Uitgevers kijken puur naar hun eigen belang en zelfs auteurs bepalen in hoge mate wat er met hun teksten gebeurt.

Maar de consument vindt gewoon dat een eBook gewoon veel goedkoper kan zijn dan een pBook. Als de prijs – ook door het hoge BTW tarief – te weinig scheelt ten opzichte van een pBook, dan gaat de consument zelf maatregelen nemen. Maar als auteurs en uitgevers zelf vertrouwen hebben in hun eigen product, dan zou de omzet wel een heel makkelijk veel hoger kunnen worden, bij een zeer lage stuksprijs. Ik denk dat wanneer het niet meer loont om illegaal aan de gang te gaan, het geld weer makkelijker bij de auteurs en uitgevers terecht kan komen. Immers 3.000 keer € 15 is hetzelfde als 10.000 keer €4,50. En voor die laatste prijs zullen veel minder mensen de illegale weg bewandelen. Als het pBook dan €22,50 zou zijn, dan heeft de consument ook het gevoel dat het klopt. Ik geloof zelfs dat de uitgever bij een prijs van €4,50 meer dan 10.000 exemplaren zou kunnen verkopen. De toegevoegde waarde op eBooks is bij grote aantallen enorm, de kosten voor productie en distributie zijn bijzonder laag. En de DRM discussie is dan ook snel voorbij.

Overigens wordt ook een pBook meerdere keren door verschillende mensen gelezen, terwijl daar slechts één keer voor wordt betaald. Sta dat verschijnsel dan ook toe in eBooks en maak de content dus DRM-loos toegankelijk. De gewone consument kan nu al door de bomen het bos niet meer zien. Het aanbod van eReaders is enorm, maar het is een voortdurende zoektocht of een eBook nu wel of niet op een bepaalde eReader kan worden gelezen. De consument is de dupe, al huilt de uitgever krokedillentranen.

Dus Brein inschakelen en zelf in ‘lean-back’ mode gaan zitten afwachten is wel het slechtste wat de branche zou kunnen doen. Gezamenlijk tot een redelijke verhouding in prijsstellingen komen ten opzichte van pBooks, het lage BTW tarief bij de overheid afdwingen, een stukje illegaliteit gedogen, DRM afschaffen en gaan voor de long-tail beweging in omzet en toegevoegde waarde. Probleem opgelost.