Google start eBook verkoop nog voor komst eigen eReader/tablet

boek.jpgAl jaren is Google bezig met het digitaliseren van boeken en al jaren wordt op juridisch niveau ‘gevochten’ omtrent auteursrechten met rechthebbenden en uitgevers. Binnen Google Book Search worden niet meer gedrukte boeken gratis aangeboden op het web.

Google zegt dat het te lanceren Google Editions los staat van het Google Book Search project. Kennelijk zijn er genoeg overeenkomsten met uitgevers en auteurs om de dienst te kunnen starten, ondanks het geruzie rondom het eerst genoemde project.
Het publiek gaat in Google Editions dan ook gewoon betalen voor de boeken die zij wil lezen.

Google gaat hiermee direct de concurrentie aan met Amazon en Apple, welke pas onlangs startte met de iBook Store. Google stelt dat boeken vanuit Google Editions op alle webbrowsers te lezen zijn en daarmee ontwijkt Google de voortdurende discussies over zowel het dataformat als de digital rights management kwesties. Ondanks die primaire keuze zegt Google echter ook het ePub en Kindle format te ondersteunen, zodat de boeken ook op vele eReaders te lezen zijn en dus ook op de iPad van Apple. Google wil zoveel mogelijk ‘device agnostic’ zijn, waarmee het bedrijf wil zeggen haar content zodanig te willen aanbieden dat het onafhankelijk van type eReader content wil aanbieden.

Of de Google Editions boeken daarmee ook werkelijk op alle eReaders – en dus ook de Apple iPad – te lezen zullen zijn, is echter nog maar zeer de vraag. Van vele eReaders is bekend dat zij niet zomaar om kunnen gaan met elk aangeboden dataformat en/of DRM, ook niet daar waar het ePub betreft.

Google zegt in haar perbericht dat ze ze zullen richten op de Amazon Kindle markt en de Apple iPad markt. Google is al sinds 2006 bezig met het werven van uitgevers voor Google Editions en zegt daarmee een enorm aanbod aan boeken te hebben binnengehaald. Google zegt 30.000 overeenkomsten te hebben, waarvan ruim 9000 in Europa.

In de verspreide berichten ging Google niet in op de komst van Google’s eigen eReader/tablet onder het Android besturingssysteem.