Marktontwikkelingen mobiel moeilijk te voorspellen – gebruik apps leidend

Gisteren werd bekend dat Samsung 50% van zijn mobiele aanbod onder Android gaat laten draaien, Google kondigde aan te stoppen met het zelf verkopen van Android toestellen. Apple komt deze zomer met een nieuw toestel, maar breidt het assortiment niet uit.

• Geslotenheid biedt wel stabiliteit in de hectische markt voor smartphones.
• Televisies en laptops ook onder Android.

Daarnaast doet HTC goede zaken met zijn Android toestellen. Enige jaren geleden was het merk nog een redelijk onbekende niche speler, maar heeft met de Touch, HEro en Legend zijn weg gevonden bij een veel groter publiek. LG en Samsung voelen de druk, maar ook Nokia heeft maatregelen moeten nemen, de smartphone divisie krijgt binnen het concern een volledig aparte status en zal met een geheel eigen team zowel de markt bedienen als verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van nieuwe toestellen, ingegeven door de sterke concurrentie van Apple.

apps.jpg

Ook werd afgelopen week bekend dat Android toestellen inmiddels beter verkopen dan de op Mac OS X gebaseerde iPhone toestellen van Apple. Het laat de eigenzinnige ontwikkelaar koud. Jobs lacht om dat soort getallen. En analisten beweren dat de ‘Market‘, Androids appstore, nauwelijks in de schaduw kan staan met de appstore van Apple, zowel in aantallen apps (is wel sterk groeiende, zie tabel), maar vooral ook in het gebruik ervan. Toch stellen verschillende analisten dat Android in toenemende mate aan populariteit wint bij ontwikkelaars.

Android heeft een veel minder strikte ontwikkel omgeving en is daardoor in veel grotere mate gevoelig voor zowel hardware- als software updates van alle verschillende ontwikkelaars die Android voeren. Het is als het ware niet in de hand te houden en dat vereist keer op keer aanpasingen binnen apps, die door de consument gedownload moeten worden. De automatische koppeling tussen de appstore en de geïnstalleerde apps op een individueel toestel is bij Apple zeer strak geregeld, bij Android is dat niet het geval.

Dat Apple vaak bestempeld wordt als ‘gesloten’ heeft zo zijn voor- en nadelen. Zeker is echter wel dat Apple juist met geslotenheid een standaard neerzet die de vele app ontwikkelaars ondanks alle strenge regels, wel blijven volgen. Met die basis is het succes gelegd voor de enorme toename van het app en dus internetgebruik van smartphones en dus met name door de iPhone.

Jobs maakt zich dus ook geen zorgen over de opkomst van Android, volgens hem worden de toestellen gewoon gekocht als volgnde telefoon, dus niet met een duidelijk on-line doel. De hoeveelheden apps die worden gedownload zijn volgens hem minimaal en resulteren niet in de ‘rijke mobiele on-line beleving’ die de iPhone wel biedt.

Dat de Blackberry kennelijk ook populair is onder jongeren heeft te maken met het zogenaamde ‘pingen’, een applicatie die het mogelijk maakt om onderling berichten te verzenden via het internet, dus de kosten van het sms’en (en vaak ook bellen) achter zich latend. Dat voordeel is tegenwoordig echter betrekkelijk, bundels met 1000 sms’jes kosten tegenwoordig nauwelijks nog wat en worden vaak al gecombineerd met een mobiel internet abonnement. Het pingen zal op technologie gebied de sms wel volledig vervangen. Dat zal de telco aanbieders wel geld gaan kosten, omdat het aandeel ‘gewone’ mobieltjes nog steeds garant staat voor een behoorlijke omzet in sms berichten. Ook andere aanbieders bieden ping applicaties. Voor Android is deze onlangs aangekondigd. Uitwisselbaar zijn de diverse ping platformen voor smartphones – nog – niet.

4 reacties

 1. Easy Marketing op 28 mei 2010 om 09:54

  Interessant om te zien wat de groei is in het aantal apps op de verschillende platforms. Ik ben benieuwd wat de toekomst zal uitwijzen als sneller groeiende markten. Natuurlijk heeft de iPhone Market een voorsprong gehad door eerder met een dergelijke market op de markt te komen. Ook was de iPhone sneller populair dan de drie Android toestellen (touch, hero, legend), aangegeven in deze blog.

  groeten,

  Stijn Driessen 2. Abel Lammersma op 17 april 2011 om 13:34

  Hoi, ik wil alleen even laten weten dat ik het bericht erg interessant vind met handige informatie. Ik zal deze site dan ook bookmarken. 3. Nieuwste blackberry op 2 november 2011 om 17:44

  De Blackberry is in opkomst.. Er komen steeds meer en meer apps beschikbaar voor de blackberry. Bekijk mijn website voor meer info over de BlackBerry smartphone! 4. Cyril Williens op 19 maart 2012 om 11:42

  Ik denk niet dat de blackberry in opkomst is, hij is eerder op zijn retour. Door de geavanceerde apps die er voor de andere systemen; o.a android i-phone software te krijgen zijn.. zonde