The Times en The Sunday Times deze week achter gedeeltelijke ‘betaalmuur’

Nog ruim een week mogen de Britten gratis de sites van beide kranten bekijken. Daarna zet mediamagnaat Rupert Murdoch een ‘betaalmuurtje’ neer.

• Is €2,40 voor een week diepgang en analyse teveel gevraagd? Oordeel zelf.
• Murdoch laat artikelen niet meer indexeren door zoekmachines
• Wijze van betalen nog niet bekend

Of de twee Briste kranten navolging krijgen, ook internationaal, is een vraag die velen bezig houdt. Ook het aantal ‘betalers’ voor nieuwscontent in verhouding tot de advertentie inkomsten zal door vele analisten kritisch worden gevolgd. Ook Google krijgt geen toegang meer tot de site om de content te indexeren, alleen de homepage zal zichtbaar zijn voor de zoekmachine.

De website die nu nog beide totels combineert (timesonline.co.uk) zal worden opgesplitst in twee sites: thetimes.co.uk en thesundaytimes.co.uk.

Het betaalmodel is eenvoudig. Elke afzonderlijke dag kost de lezer €1,20, een hele week kost €2,40. Andere kranten van Murdoch, Financial Times en The Wall Street Journal hebben ook al betaalmuurtjes. The New York Times gaat vanaf bagin 2011 geld vragen voor haar content.

betaalmuur.jpgUiteraard zijn er diverse modellen, waarbij abonneehouders van de papieren editie volledig gratis toegang krijgen tot de websites. Murdoch is niet bang dat adverteerders massaal zullen weglopen.

De uitgevers hebben jaren geleden zelf de keuze gemaakt hun content op het web gratis weg te geven, in ‘ruil’ voor veel welwillende adverteerders. En dat is aan het veranderen, adverteerders worden steeds vaker zelf uitgever en hebben derhalve de traditionele kanalen niet meer nodig. Uitgevers zullen daarom extra waarde moeten toekennen aan hun content. Breaking News is inmiddels het domein van de burger, hier wordt relevantie een individueel proces. Diepgang en analyse is het werk van de journalist 2.0. Onderzoek en kennis dienen voorop te staan. Pas dan zullen burgers het logisch vinden hiervoor te betalen, net zoals zij dat doen voor muziek, films, games en applicaties.

Het aandeel illegaal moeten uitgevers voor ‘lief’ nemen. Je hoort niemand over het laten lezen van één gekocht boek door meerdere mensen of zelfs de krant die naar de buren gaat zonder die te betalen. Maar niets betalen voor ‘geschreven’ journalistiek moet definitief veranderen. Veel uitgevers hebben hun vaste ploeg journalisten naar huis gestuurd en zijn berichten van persbureaus gaan overnemen en met freelancers gaan werken. Vooral die uitgevers zullen het moeilijk gaan krijgen als Murdoch’s plan wereldwijd navolging gaat krijgen. Uitgevers zullen voorlopig nog even moeten bloeden voor de keuzes die zij in het verleden hebben gemaakt, maar de weg naar herstel kent nu wel een eerste belangrijke stap.