WordPress versie 3 beta 1 al indrukwekkend

wordpress-3.jpgEr moeten nog heel wat features en bugs worden bewerkt in de nieuwste versie van WordPress, maar versie 3 is nu al indrukwekkend, uitgaande van de eerste openbare beta release.

Belangrijkste nieuwe eigenschap is de integratie van WordPress MU (een nooit zo opvallende WordPress omgeving geweest, waarin meerdere weblogs kunnen draaien onder één omgeving/domein). WordPress.com (de gratis on-line versie), maakt hiervan gebruik, maar ook eindgebruikers die zelf hosten konden ook MU gebruiken.

Versie 3 heeft de aanmaak van meedere blogs onder één omgeving mogelijk gemaakt door twee mogelijkheden aan te bieden:

– http://blog1.naam.nl, http://blog2.naam.nl enz.
– http://www.naam.nl/blog1, http://www.naam.nl/blog2 enz.

In beide oplossingen kan een default blog gekozen worden. Belangrijk is wel dat WordPress draait met naamvriendelijke links, hetgeen vooral bij de hostingprovider even wat aanpassingen vraagt op het gebied van de .htaccess file en instellingen in de httpd.config van de desbetreffende website(s).

Een tweede opvallende nieuwe functie is het maken van ‘custom menus’. In voorgaande vrsies werden ‘menu knoppen’ in feite alleen maar gemaakt middels pagina’s en (post)categoriën. Met ‘custom menu’s, kunnen menustructuren worden gemaakt, die geheel onafhnakleijk van de pagina- en post opbouw, kunnen worden samengesteld. Dus ook externe URL’s kunnen worden ingegeven als ‘bestemming’. Daarnaast de mogelijkheid om ook submenu’s aan te maken. Met name de menu mogelijkheden zullen ingrijpende gevolgen hebben voor de ’theme’ ontwikkelaars, omdat de basis navigatie structuur met ‘custom menus’ ingrijpend is veranderd.

Ten derde is het ook mogelijk door middel van ‘custom post types‘ de look&feel per post veranderen, een soort ‘grafische’ categorie indeling voor verschillende typen content.

Daarnaast zijn er nog talloze andere features, die zeker in de komende betas nog verbeterd zullen worden. Verwacht wordt dat versie 3 eind mei zal verschijnen.