Eerste ervaringen met WordPress 3 beta 2

Het afgelopen weekend kon ik beta 2 van WordPress 3 downloaden en ben ik ook echt aan de slag gegaan met de grote veranderingen die versie 3 beloven. De beta vereist nogal wat handmatige handelingen in config.php file, .htaccess en httpd.config.

Zie voor een redelijk voorbeeld, de werking van WP3 op peterluit.nl

wordpress-3.jpgDe niet doorgewinterde WordPress gebruiker doet er goed aan gewoon te wachten op de finale versie, gesleutel in bovengenoemde bestanden is een precisie werkje. In de eerste beta ging ik zelf ook de fout in – ik paste de .htaccess file niet op juiste wijze aan – en daarmee bleek de ’theme’ weergave in een multi-blog site niet te werken.

Inmiddels heb ik dat dus opgelost. De .htaccess file is ‘hidden’ (staat in de basis directeory van de WordPrees installatie) en vereist een editor die dus hidden files kan zoeken, openen en verwerken, zoals BBEdit. In de .htaccess file staan voor de ‘rules’ voor het vertalen naar ‘pretty permalink‘ vanuit de numerieke URL’s, zoals https://www.luit.nl/?p=nummer. Om daarmee te kunnen werken moet ook in de server settings voor de desbetreffende website ‘AllowOverride directive All‘ worden ingeschakeld. Deze wordt ingesteld in httpd.config. Daar zijn er veel van, maar de juiste is de file die onder de naam van de desbtreffende website staat onder ‘sites’ (geldt voor Apache in dit geval, waarbij de server na aanpassing van het bestand ook even opnieuw moet worden opgestart).

wpadmin.pngAls aan die twee voorwaarden is voldoen, kunnen op eenvoudige wijze meerdere blogs onder één site, WordPress noemt dat ‘netwerk’ worden gemaakt. In mijn eerste artikel over beta 3 gaf ik al de beide URL mogelijkheden aan voor het werken met meerdere blog onder één domein. De http://www.naam.nl/blog1 en http://www.naam.nl/blog2 enz. is de makkelijkste, dexe vereist immers geen DNS aanpassingen, zoals dat bij http://blog1.naam.nl/ en http://blog2.naam.nl/.

Tijdens het activeren van de ‘netwerk’ functie wordt aangegeven welke extra regels code moeten worden geplaatst in de config.php file. Na terugkeer naar het WP Dashboard (zie links) – na opnieuw inloggen – verschijnt een nieuw menu onder de naam ‘Super Admin’ en wordt Dashboard uitgebreid met ‘My Sites’.

Aan de verschillende ‘sites’ kunnen – indien gewenst – verschillende themes worden gekoppeld, maar er kan natuurlijk ook gevarieerd worden met de vormgeving binnen één theme voor de verschillende blogs. WordPress wordt nu standaard geleverd met het theme ‘Twenty Ten’.

Het maken van menu’s is ook één van WordPress nieuwe mogelijkheden, daarmee staat het de ontwerper volledig vrij ook in- en externe URL’s aan te maken, dus ‘schakelen’ tussen de verschillende sites is daarmee zeer eenvoudig mogelijk gemaakt. De ‘overige’ menuknoppen werken op basis van een keuze van ‘pagina’s of ‘categroriën’ van blogposts. Aanvankelijk dacht ik dat de menu mogelijkheid een extra hiërarchische laag zou omvatten binnen WordPress, maar dat is niet zo, hetgeen voor ’theme’ ontwikkelaars prettig is, alleen de integratie van in- en externe URL’s vereist een update binnen de themes.

Tot slot zitten onder de blogpost categoriën ‘Asides‘ en ‘Gallery‘ functies verborgen om bijvoorbeeld een fotoalbum te plaatsen. Die moeten eerst wel zelf worden aangemaakt binnen een blogpost om de mogelijkheden daarvan te activeren.

Werken met versie 3 vereist uiteindelijk in tegenstelling tot voorgaande versies een nauwkeurige hoeveelheid aandacht voor de opbouw van het ‘netwerk’ met de verschillende daarbinnen functionerende ‘sites’.

Kijk ook naar dit instructiefilmpje voor de opzet van een netwerk omgeving binnen WordPress 3.

2 reacties

 1. Miriam van der Have op 10 mei 2010 om 10:22

  Hallo Peter,

  Of je wel of niet een httpd.config bestand moet aanpassen is natuurlijk (ook) afhankelijk van de configuratie van je server. De .htaccess kun je overigens ook met een programma als Dreamweaver aanpassen. Je moet dan wel de verborgen bestanden zichtbaar maken in de lijst met bestanden op je website.

  Leuke tip over ‘Asides’ en ‘Gallery’ – ik ga het straks uitproberen. 2. Peter Luit op 10 mei 2010 om 11:22

  @Miriam: ja, je aanvulling is juist, maar controleren moet je het in ieder geval, de ‘AllowOverride directive All‘ is onmisbaar in de WP3 opzet.

  En natuurlijk is elke HTML editor geschikt om .htaccess te vinden en te bewerken…… Vaak is het zo dat dit bestand in normale omstandigheden nog niet bestaat en pas wordt aangemaakt als de ‘permalink’ instellingen binnen WordPress worden gewijzigd.