Wat gaat Steve Jobs vandaag zeggen op WWDC?

Jaren geleden stonden alleen maar computers en Mac OS X in de schijnwerpers tijdens de nogal technische WWDC events van Apple in San Francisco. Tecnisch zal het zeker blijven, maar de aandacht van Jobs zal in hoofdzaak liggen bij de mobiele ontwikkelingen van Apple.

wwdc2010.png

Zo zal er zeker over iPhone OS 4 worden gesproken. Of deze laatste versie vandaag dan ook voor het publiek beschikbaar komt, is volgens mij nog niet bekend. Wel is bekend dat iPhone OS 4 voor de iPad pas in het najaar verschijnt. Kennelijk zit er nog iets onder de motorkap wat voor de iPad anders moet en dus meer tijd vergt.

Natuurlijk aandacht voor de verkoop successen van de iPad. Natuurlijk prachtige getallen van nu al beschikbare native iPad apps, om maar niet te spreken over de enorme getallen iPhone apps, die ook op de iPad draaien. Jobs zal vrijwel zeker niets zeggen over de iPad roadmap. Eerst moet het succes van de eerste serie zijn geld opleveren en dat lijkt te gaan lukken. Met inmiddels ruim 2 miljoen verkochte exemplaren is de iPad nog een groter succes dan de introductie van de iPhone. In ons land is er al aardig wat grijs geïmporteerd en ook de eerste 3G exemplaren komen langzaam maar zeker ons land binnen. Voor wie gewoon naar de winkel wil, moet nog even wat weken geduld hebben.

De computers lijken door het succes van iPhone en iPad op de achtergrond verdrukt te worden. Jobs speculeerde zelf al over een totaal nieuwe toekomst voor computers nu de iPad een middenpositie heeft verworven tussen smartphones en laptops. Toch is het Apple marktaandeel in computers groeiende. Zowel de laptop serie en vooral de iMac zijn succesvol. In audiovisuele omgevingen kom je de grotere desktop systemen nog tegen. Maar voor het middelzware werk is tegenwoordig een iMac ruimschoots voldoende.

Mac OS X 10.7 zal naar alle waarschijnlijkheid worden aangekondigd. Al begin dit jaar waren in statistieken van vele websites al 10.7 bezoekers te zien, hetgeen duidde op al in omloop zijnde beta versies. Inmiddels beginnen we gewend te raken aan de OS ontwikkel cyclus en worden we niet meer echt opgewonden van een volgende versie. Het draait, het is goed, en krijgt daardoor relatief weinig aandacht meer.

Uiteraard zal HTML5 centraal staan in de presentatie van Jobs. De afgelopen maanden is het geruzie tussen Apple en Adobe niemand meer ontgaan. Apple heeft op haar site dan ook een ware HTML5 showcase neergezet, welke het nog twijfelende publiek moet overtuigen. Vandaag houden we natuurlijk de vinger aan de pols……