Aantal innovaties tijdens Keynote Steve Jobs overweldigend – maar mensen willen steeds meer vuurwerk

iphone4.pngGisteren zal de dynamiek in het Moscone in San Francisco weer voelbaar zijn geweest. Ontwikkelaars uit de hele wereld komen jaarlijks naar het WWDC (Word Wide Developers Conference) om allereerst de aftrap van CEO Steve Jobs te horen. De dagen erna zijn vooral zeer technisch.

De verwachtingspatronen rondom Apple worden bijna onrealistisch. Topman Jobs wordt bijna ‘gedwongen’ keer op keer met nieuwtjes te komen die het publiek niet verwacht, maar wel bijna eist. De inmiddels bijna legendarische woorden ‘One More Thing’ beloven doorgaans het laatste stuk(je) vuurwerk van zijn altijd zeer goed in elkaar gezette presentaties.

Wereldwijd staan de websites/weblogs al vol met alle noviteiten, vooral iPhone 4 en iOS4 staan in de schijnwerpers. Maar vooral dat eerste nieuwtje was eigenlijk al uitgelekt, een vrij ongewoon verschijnsel binnen de muren van Apple. Alle andere nieuwtjes staan onterecht in de schaduw, maar worden door de media afgedaan als bijzaken. Daardoor staat Steve Jobs in feite voor een onmogelijke taak zijn publiek tot ‘geestelijk klaarkomen’ te brengen. Een nieuwe iPad met video conferencing voor de helft van de prijs had dat zeker gedaan, maar ook Apple moet zijn eerst (te) dure apparaten gewoon verkopen aan fanaten die dat geld er voor over hebben. En dat is maar goed ook, de initiële kosten van een dergelijke ontwikkeling zijn niet gering.

Dat nu de iPhone 3GS voor 99 dollar de deur uitgaat, laat iedereen inmiddels koud. De 3GS is niet meer cool na de komst van de iPhone4. De uitverkoop van oude voorraden zal slechts een kwestie van een paar weken zijn. Vanaf 199 dollar heb je het nieuwste. Dat is wat mensen keer op keer willen en Apple kent dat spel goed. Dus ja, over ruim een half jaar ligt ook die nieuwe iPad met dezelfde look & feel als de iPhone 4 in de winkel, met 5 megapixel camera en FaceTime, de iChat versie voor mobiel. En ja, dan kan dat ook op 3G. Voorspelbaar he….?