HP gaat met Slate 500 gokken op zakelijke markt

De Slate 500 gaat 800 dollar kosten, vergelijkbaar met het duurste model van de iPad serie van Apple. HP zegt de concurrentie met de iPad aan te willen gaan, maar richt zich voorlopig op de zakelijke markt. In 2011 moet een consumentenversie verschijnen onder webOS van Palm.

Levering vanaf media november eerst in VS, daarna rest van de wereld

De Slate 500 – draaiend onder de 32 bits Windows 7 Pro – moet vooral vertrouwen wekken onder druk doende zakelijke omgevingen, waarbij de fabrikant suggereert dat de IPad dergelijke uitdagingen niet zou aankunnen.

Toch is de Slate qua software magertjes uitgerust, vrijwel geen enkele app is voorgeïnstalleerd, behalve wat standaard zaken, zoals Adobe Reader, de bediening van de camera en een notitieblokje, is er verder nauwelijks iets baanbrekends te vinden.

De Slate heeft een scherm welke in grootte vergelijkbaar is met de iPad. Diagonaal is de Slate slechts 2 centimeter kleiner. Bijzonder is dat de Slate zowel met vingertoppen, als met een digitale pen te bedienen is. De pen voegt de extra dimensie ‘schrijven’ toe.

Vele ontwikkelaars van tablets bieden in tegenstelling tot Apple de mogelijkheid om extra (micro)SD kaartjes te gebruiken voor het uitbreiden van het geheugen.

De processorsnelheid zegt op ziczhelf niet zo heel veel, maar de Z540 processor van Intel draait in de Slate op 1,68GHz, de A4 processor in de iPad moet het met 1GHz doen. Daartegenover staat dat de batterij capaciteit van de Slate ‘beperkt’ is tot 5 uur.

Er worden vreemde keuzes gemaakt bij de ontwikkeling van tablets. Het ontbreken van op zijn minst één camera bij de iPad is marketing van Apple, die zit er gewoon de volgende keer in. Dat patroon van expres weglaten is inmiddels bekend.

HP kiest er vervolgens voor de Slate niet te voorzien van 3G, maar maakt een mooi verhaal rondom VPN mogelijkheden via WiFi. Misschien interessant voor plaatsen waar 3G niet is toegestaan, zoals in ziekenhuizen, maar verder een onbegrijpelijk besluit.

Het is mijns inziens ook wat vreemd om een consumentenversie te voorzien van een ander besturingssyteem. Maar ik vermoed dat HP eigenlijk niet zo goed weet wat zij met het onlangs overgenomen Palm moet doen. Het nieuwe webOS moet de concurrentie aan met iOS en Android in een markt waar Symbian en BlackBerry nu al in de verdrukking zitten op het gebied van smartphones en tablets. Het blijft spannend.