Vertrek Joop Munsterman bij Wegener luidt wellicht verkoop Wegener in door Mecom

wegener_logo.pngDe krantenwereld, die voor een groot deel vertoeft in Hamburg op de IFRA, werd deze week onaangenaam verrast door het zeer plotseling vertrek van topman Munsterman. Hij zei de bevelen van Mecom niet langer te willen uitvoeren.

Omzet Wegener grootste binnen Mecom

Mecom, een Britse investeerder in media bedrijven, maakt zich naar alle waarschijnlijk op voor het cashen. Alleen insiders in de krantenwereld weten hoe de Britse investeerders werken. Ook investeerder Apax, die een aantal jaren geleden ‘huis hield’ bij PCM, werd aanvankelijk gezien als redder van PCM, maar liet het bedrijf uiteindelijk achter met een enorme schuldenlast door er zelf met een behoorlijke winst vandoor te gaan. Of Wegener hetzelfde lot boven het hoofd hangt, is nog niet bekend, maar wordt door insiders niet als waarschijnlijk gezien.

mecom_logo.gifNaast Munsterman vertrekken waarschijnlijk ook Wil Cornelisse en Sylvia Böcker. Naar verluid volgt Truls Velgaard Munsterman op. In de media wordt deze man bepaald niet gezien als strategische hoogvliger maar eerder gezien als volger van het Mecom beleid.

Mecom lijkt zich niet neer te kunnen leggen bij de resultaten op digitaal gebied bij Wegener. De aandeelhouders zijn niet tevreden en stuurden een maand geleden ook al topman David Montgomery naar huis. De aandeelhouders zouden ook eisen hebben neergelegd om alle activiteiten op het gebied van automatisering over te brengen naar India. Volgens ingewijden zou Munsterman dat hebben geweigerd. Volgens Mecom zou die maatregels 10 miljoen opleveren, Munsterman zag vooral de bedrijfsvoering op langere termijn in gevaar komen.

De geruchten voor een overname klinken al langer door het Wegener concern. De Rijssense miljardair Dik Wessels (bouw wereld) en de Nijmeegse investeerder Marcel Boekhoorn zouden al langer in gesprek zijn met Mecom over een overname. Boekhoorn heeft via De Pers al een band met Wegener en geeft toe interesse te hebben in een overname.

De Noor Truls Velgaard, de huidige topman van Mecom Noorwegen, is als opvolger van Munsterman aangesteld. Hij wordt vooral gezien als een loyaal aanhanger van het Mecom beleid. Hij wordt zelfs genoemd als de opvolger van David Montgomery. Velgaard lijkt de man te zijn die de digitale stragetie vorm moet geven. In Noorwegen haalt het Noorse Schibsted inmiddels 40% van de omzet uit digitaal. Wegener haalt net 4% van zijn omzet uit digitaal. Helaas wordt in dit soort cijfers veelal vergeten te praten over een totaal andere toegevoegde waarde in vergelijking tot print. Maar aandeelhouders kijken wel vaker ondoorzichtig solistisch naar kale omzetcijfers.

Munsterman werkte maar liefst 40 jaar bij Wegener en blijft tot 1 janauri beschikbaar als adviseur. Mecom zegt op vriendelijke wijze afscheid te hebben genomen van de topman.