David Montgomory van Mecom zocht de ‘perfect timing’

wegener.pngNet zoals ABN-Amro heeft ook krantenuitgever Wegener in de afgelopen jaren een te geringe koerswinst gemaakt. In die zin gaat de vergelijking tussen beide topmannen wel op. Jan Houwert heeft volgens het bedrijfsblad FEM jarenlang geploeterd voor een paar dubbeltjes koerswinst. Sterker nog, toen Houwert 11 jaar geleden aantrad als bestuursvoorzitter stond de koers op 18 euro, een dag na het bod van Mecom, stond de keurs net boven de 18 euro.

Het is jammer dat bedrijven tegenwoordig steeds vaker alleen maar worden afgerekend op de beurswaarde en koersbewegingen. En dat zal met een (te dure) overname door Mecom niet heel erg anders worden. Er wordt 800 miljoen euro betaald voor de resterende aandelen van Wegener. Mecom wil met deze overname een rendement van 20% gaan scoren, hetgeen niets anders kan betekenen dan flink saneren. De gewone hard werkende medewerkers op de vloer zijn het onvermijdelijke slachtoffer.

Een paar jaar geleden betaalde Mecom al 200 miljoen euro voor een aantal regionale Limburge kranten aan de Telegraaf. Dus de schaalgrootte voordelen voor Mecom liggen in ons land voor de hand. En aan middelen geen gebrek. Het Mecom aandeel is de afgelopen maanden met maar liefst 70% gestegen. Maar dat maakt niets uit. Juist door hard te saneren doet Mecom het zo goed.

De spanningen tussen aandeelhouders, management en werknemers lijken hun hoogtepunt te gaan bereiken in dit soort mega overnames. Vooral de aandeelhouders vullen hun zakken. Verkeerd? Tja, het is de vraag of aandeelhouders zich ten opzichte van werknemers ‘op afstand’ sociaal moeten gedragen. Het falende management dan? Topmensen dekken zich al bij hun aanstelling in voor de te verkrijgen ‘oprot premie’. De individuele werknemer heeft geen enkele andere keuze dan in spanning af te wachten of haar of zijn baan behouden blijft. De management lagen die tegen de topman ‘aanleunen’ hebben nog de meeste kans tijdig te vertrekken.

mecom.pngHeeft Wegener onder Mecom kans om de gewenste 20% rendement wel te behalen? Dat is nog maar de vraag. Met de opkomst van gratis tabloid kranten wordt de totale omvang van de krantenwereld wel wat groter, maar wordt er flink geknabbeld aan de betaalde landelijke- en regionale dagbladen. Als Mecom hard saneert, dan zou deze negatieve spriraal beweging wel eens versneld kunnen worden, zodat er geen lezer meer overblijft. En dan kunnen ook de journalisten naar huis.

Maar Wegener heeft met het binnenhalen van Mecom wel één groot voordeel ten opzichte van PCM, welke zich onlangs heeft kunnen ‘bevrijden’ van de Britse investeerder Apax. Mecom is een media concern. Als een greintje ‘liefde voor het vak’ bestaat, krijgt Wegener binnen ’s lands economische bewegingen misschien iets meer kans op herstel.