Zoekmachine optimalisatie is een vak apart

Ik begin me steeds meer te realiseren hoe belangrijk zoekmachine optimalisatie is. Maar tegelijkertijd zie ik ook dat het een zeer uitgebreid vak is. Je doet het er al web designer (en zelfs dat ben ik niet) niet zomaar even bij.

• Zonder het in de gaten te hebben kies je soms voor gereedschappen die vreselijke code genereren

Ik ga dus een zoektocht beginnen, die mij, naar ik hoop, de juiste ingrediënten gaat bieden, waarlangs ik met de juiste gereedschappen sites beter kan laten presteren. Natuurlijk zijn er de zeer voor de hand liggende zaken als nette HTML code, de snelheid van de site, de juiste SEO geoptimaliseerde zoektermen en meer van dat soort zaken.

css.pngOp deze site ben ik tot de conslusie gekomen dat met name het WordPress Theme welke ik hier gebruik (Atahualpa) er een vreselijke troep van maakt. Ondanks de enorme populariteit van dit Theme is het voor zoekmachines waarschijnlijk een drama.

Alle CSS instellingen worden niet in een aparte file opgenomen (style.css is gebruikelijk), maar worden allemaal in de homepage opgenomen (zie afbeelding). Zoiets moet nadelige gevolgen hebben voor zoekmachines. Maar welke, weet ik ook niet precies. Nette code is in ieder geval de basis, het aantal errors en warnings op deze site behoeft dan ook de nodige aandacht.

Als ik dan naar de snelheid kijk, dan valt het in ieder geval op dat al die code vertragend werkt. Een vergelijkbare site met een netter ontworpen theme met een eigen css file doet het aanzienlijk beter.

Dat zijn voor mij de eerste basis stapjes die ik ga zetten. Nette HTML(5) code en een goed gestructureerde CSS file. Daarna ga ik me bezig houden met zoektermen die populair zijn (zowel intern als extern), in- en externe links, pageranks, robots.txt en vele andere zaken, waarvoor vele bronnen te raadplegen zijn. Ook zal ik mij gaan verdiepen in de Google Webmaster Tools.

Dank aan Karel Geenen, die op zijn site al heel veel suggesties publiceert rondom dit onderwerp. Andere bronnen zijn natuurlijk van harte welkom. ‘Be Gentle’, ik ben een beginner…..

3 reacties

 1. Karel Geenen op 13 januari 2011 om 13:03

  Succes, het gaat je vast en zeker lukken! 2. Johan op 14 januari 2011 om 17:28

  Een verbeterpuntje dat me direct opvalt bij het bekijken van je site is dat je niet gebruik maakt van de mooie urls die WordPress automatisch kan genereren.

  Zo is de link naar dit artikel nu:

  https://www.luit.nl/?p=5265

  Maar met een kleine verandering kan deze er zo uitzien:

  http://luit.nl/seo/zoekmachine-optimalisatie

  Niet alleen helpen de steekwoorden in de link de zoekmachines een beter beeld van de inhoud van het bericht te krijgen, ook potentiele bezoekers zullen eerder op deze mooiere links klikken.

  Let er wel even op dat je de oude urls wel netjes redirect, anders raak je in een klap al je inkomende links kwijt! 3. Peter Luit op 18 januari 2011 om 07:08

  @johan: dank voor je tip. Ja, ik ken de ‘pretty permalinks’. In nieuwe sites die ik gemaakt heb, pas ik dat inmiddels wel al toe. Ik ben inderdaad een beetje huiverig om dat hier – achteraf – te doen…..