Shortcodes in WordPress Themes

Het is bij wat meer ervaren WordPress ontwikkelaars/gebruikers bekend dat vele plugins met shortcodes werken, om hun effect ervan te kunnen realiseren binnen posts, pages of widgets. Maar ook steeds meer (premium) themes ondersteunen shortcodes. Een paar voorbeelden.

Een bekende plug in voor het publiceren van een formulier op een pagina is bijvoorbeeld ‘Contact Form 7‘. Voor het configureren van het formulier wordt gebruik gemaakt van zogenaamde tags, via een shortcode wordt de volledige ‘commando-string’ op de juist lokatie (in het geval van een contactformulier meestal een pagina) geplaatst.

Binnen Contact Form 7 kan je een tag aanmaken voor een keuze lijstje: [select* keuze “model 1” “model 2” “model 3”], hetgeen resulteert in een pulldown keuze menu. De mail die de ontvanger krijgt heeft de tag: Mijn keuze is [keuze], hetgeen dan in werkelijke bij ‘model 1’ resulteert in de string: Mijn keuze is model 1.

De shortcode voor het plaatsen van het formulier op de pagina is vervolgens: [ contact-form-7 id=”nummer” title=”formulier” ], waarmee een geheel opgemaakt contactformulier wordt gepubliceerd.

Themes kennen ook shortcodes. Dat is over het algemeen wat minder bekend en lang niet elk theme ondersteunt shortcodes. Een fraai voorbeeld is de hele reeks themes van ‘WooThemes’. Alle WooThemes hebben dezelfde mogelijkheden op het gebied van shortcodes en kunnen in postst, pages of widgets worden geplaatst. Afhankelijk van het type shortcode kunnen meerdere parameters worden ‘meegegeven’, zoals bijvoorbeeld een URL in een knop.

Voorbeeld: [button style="download" color="silver"]Button[/button]
Een ander voorbeeld: [button color=”#hexkleurcode” link=”http://www.xxx.yyy/”]eigen tekst[/button]

Veel themes ondersteunen deze technieken niet, met behulp van de plugin JShortcodes is een dergelijk ongemak te omzeilen. Naast knoppen zijn er ook mogelijkheden om de inhoud van een post of pagine in meerdere kolommen te plaatsen of kan een ’tab-menu’ worden gemaakt.