Wat gaat Larry Page doen met Google?

Deze week nam Larry Page de CEO functie over van Eric Schmidt. Page gaf al eerder leiding aan Google en heeft zichzelf nu opdracht gegeven Google meer focus te geven. Schmidt blijft als bestuursvoorzitter wel verbonden aan Google. Ook mede-oprichter Sergey Bin blijft actief bij Google.

• Focus algemeen probleem voor bedrijven met het ‘free’ businessmodel

Focus is misschien wel het grootste probleem van het bedrijf. Google doet enorm veel, maar een echte richting is niet uit de productlijn te ontdekken. Dat is misschien wel de eigenschap van bedrijven met businessmodellen, gebaseerd op ‘Free‘ van Chris Anderson. De gratis diensten vallen op omdat ze massaal worden gebruikt, terwijl via de achterdeur – in dit geval advertenties – het geld binnenkomt. Google houdt zich in hoofdzaak met 3 stromingen bezig: zoekmachine technologie, (web)applicaties en besturingssystemen. Gemiddeld gezien zal Google vooral bekend zijn door de Google zoekmachine, gevolgd door Android.

Toch is het de vraag of deze twee producten een wel zo duidelijke focus bezitten in een markt die flink bewerkt wordt door de enorme invloed van social media en de bijna monopolie positie van Apple op het gebied van smartphones en tablets. Social media lijken niet ten prooi te kunnen vallen van deze twee grootmachten en ook Microsoft speelt slechst een bescheiden rol.

Waar de focus van Page zich op gaat richten is nog onduidelijk. Hij heeft managers die met nieuwe projecten bezig zijn, gevraagd om in maximaal 60 woorden de toegevoegde waarde van hun bezigheden te omschrijven. Het is duidelijk dat Page het roer wil omgooien, waarbij hij volgens analisten vooral het monopolie van Apple op mobiel wil omver werpen. Maar of dat Google zelf weer een heldere visie en missie meegeeft, is nog maar zeer de vraag.