‘Hype’: eenvoudig, compleet en zeer betaalbaar

Ja, je product ‘Tumult Hype’ noemen lijkt mij een enorm risico. Maar deze app van voormalig Apple medewerkers Jonathan Deutsch en Ryan Nielsen, beiden behoorlijk betrokken bij zowel Mac OS X en verschillende Apple apps, is een doorbraak op het gebied van WYSIWYG HTML5 en CSS3.

DZONE artikel maakte mij attent op waardevolle app
• Binnen uurtje al aansprekende resultaten
• Maar ontwerp capaciteiten blijven uitgangspunt
• Flash meer dan alleen animatie omgeving, HTML5/CSS3 wel zeer geschikt voor advertenties
• Flash specialisten: geef jullie mening!

Natuurlijk biedt Adobe met CS versie 5.5 fantastische mogelijkheden binnen onder andere Dreamweaver. Nee, Adobe negeert de strijd van Apple rondom HTML5 en CSS3 niet, sterker nog, Adobe is altijd sterk in het ondersteunen van grote standaarden die het links of rechts lijken te gaan maken. Maar gaat het snel genoeg om voldoende op te vallen? Lees (vandaag: 1 augustus 2011) de aankondiging aangaande Adobe Edge en bekijk een eenvoudig voorbeeld.

Ik had een soort ‘déjà vu’gevoel bij de app ‘Hype’ van beide heren van het bedrijfje Tumult Inc. Ik kan me nog goed herinneren dat Adobe de apps PageMill en SiteMill overnam van een klein bedrijfje, waarvan ik de naam niet meer via het web kon achterhalen. Voor het eerst WYSIWYG HTML opmaak. Ik werkte in die tijd als zelfstandig adviseur bij Neroc Special Services – een beginnend internet bedrijf – en probeerde beide apps onder de aandacht te brengen van ‘programmeurs’ die vanaf een geheel ‘wit’ scherm braaf HTML codestructuurtjes maakten om websites te bouwen. ‘Schone code’ noemden ze dat, geoptimaliseerd voor 28k8 modems (ja, dat was in die tijd zo).

Nee, die lui wilden geen WYSIWYG, omdat dat hun baan bedreigde. Zijn de tijden veranderd met de komst van HTML5 en CSS3? Ik denk het wel, maar wie het weet mag het zeggen. ‘Hype’ doet in ieder geval wat het zegt, het maakt volledige animaties op basis van een WYSIWYG user interface. Exporteert de noodzakelijke files en maakt het resultaat ‘embeddable’ in elke web omgeving. Prachtig!

Het is vooral een opvallende app vanwege de prijs. Voor €23,99 heb je een app in handen, die heel veel weg heeft van de bekende Apple apps, zoals Keynote, Numbers of Pages. Ook niet zo gek, beide ontwikkelaars kennen de look&feel en user interface aspecten van Apple goed en maakten een zeer toegankelijke app met een enorm hoeveelheid mogelijkheden, die – het mag gezegd worden – een gemiddelde Flash specialist aan het denken zet.

Update (2 augustus): Vandaag voor het eerst met EDGE geëxperimenteerd. Een vergelijking is redelijk makkelijk te maken, beide apps liggen redelijk dicht bij elkaar. Hype is iets meer gericht op drag&drop en copy/paste, zeker daar waar het het plaatsen van media componenten betreft. Maar dat staat EDGE niets in de weg, de verschillen zitten eerder meer in de wat eigenzinnige user interface. Daarnaast is het binnen EDGE mogelijk elementen te laten ‘bouncen’.

Update (2 augustus): De alternatieven verschijnen nu in hoog tempo, zojuist Sencha Animator gedownload. Maar deze laatste is nog lang niet klaar en is eigenlijk niet echt goed bruikbaar.

Voorbeeld met HYPE:

In bovenstaand voorbeeld zijn de verschillende bewegingen van beeldelementen opgebouwd uit losse stukjes beeld, hetgeen nogal wat voorbereidend werk vergt. Misschien dat in een volgende versie vanuit één basisbeeld de animatie gemaakt kan worden.

2 reacties

  1. wverveer op 4 augustus 2011 om 21:58

    Ik ben blij met een review op dit gebied (lijkt mij dat de vraag hiernaar alleen maar stijgende is..)

    Zoals boven te zien is een web-adv te maken…maar zijn er nu ook apps mee te maken..en met welke van 3 gaat dat het eenvoudigst/makkelijkst/best??

    grt  2. Peter Luit op 4 augustus 2011 om 22:21

    @wverveer: het is een learning-by-doing traject, dus een eenduidige conclusie is nu nog niet te trekken. Kijk naar de drie apps en volg hun ontwikkelingen. Dat is mijn enige advies.