Digitale veiligheid is een illusie

Ik woon vlakbij Beverwijk en in deze regio doen nogal wat verhalen de ronde rondom het Beverwijkse bedrijf Diginotar. Vrijwel iedereen kent de lokatie van het bedrijf, daar het tegenover het bekende Rodekruis Ziekenhuis is gelegen. Nee, geen televisieploegen voor de deur, het is er eerder eng stil.

• Weinig waardering voor nutteloze boulevard journalistiek

Nee, niet leuk, voor een bedrijf wat begon als notarissen kantoor onder de naam Batenburg aan de Zeestraat in diezelfde plaats. Het bedrijf heeft nu enkele tientallen medewerkers en heeft zich in de afgelopen jaren opgewerkt als de internet beveiliger voor onder andere overheid, maar ook grotere branches en bedrijven.

De media zoeken gretig naar verhalen rondom dit nu zo geplaagde bedrijf. Met je smartphone voor de deur gaan staan en kijken of er open wifi kanalen te vinden zijn. Wel beetje flauw, anderzijds wel begrijpelijk. Hackers, die in de verschillende lokale kranten zonder naamsvermelding hun verhaal doen, zeggen al vele jaren geleden open netwerken te hebben ontdekt bij het bedrijf. Nou is een open netwerk niet erg slim, maar zeker niet meteen het bewijs dat ook werkelijk alles binnen de muren van dat bedrijf direct fout gaat. Natuurlijk liggen de technische problemen heel wat complexer, maar voor de gemiddelde krantenlezer nauwelijks uit te leggen. Er is wat aan de hand – niet erg duidelijk – dus we maken er wat willekeurige herrie omheen. Natuurlijk is de toekomst van Diginotar allerminst zeker. De omzet zal de afgelopen dagen een dieptepunt hebben gekend. En natuurlijk is er een kans dat het bedrijf haar deuren uiteindelijk zal moeten sluiten.

Dom? Ondoordacht handelen? Te laat aan de bel getrokken? Ondeskundigheid? Zo is er nog wel een rijtje woorden te verzinnen. Op het pand staat de slogan ‘onafhankelijk en vertrouwd op internet’. Alleen zeer ervaren ‘digitale’ beveiligingstechnici kunnen een oordeel geven over hetgeen er gebeurd is. Niet een toevallige Beverwijkse hobby hacker, die een open wifi kanaaltje ontdekte en waar de journalist gretig een smullend verhaaltje van maakte.

Natuurlijk heeft het Beverwijkse bedrijf zelf flink bijgedragen aan de journalistieke drukte. Weinig pro-actieve communicatie, je zou bijna zeggen dat dat wel past bij het ‘deftige’ imago van notarissen. Niet slim, ook de website doet op de homepage alsof er niets aan de hand is. Het is een te bestuderen combinatie, de wereld van notarissen die in ICT gaan en dan ook nog moeten leren communiceren met een totale andere buitenwereld.

Anderzijds leert dit verhaal ons dat absolute digitale veiligheid een illusie is. Overigens net zoals dat ook in alle andere levensvormen niet het geval is! En dat is, ondanks de pijn voor de nu betrokken bedrijven, personen en overheden, wel een goede les die ons allen raaks. Want wij zijn als consumenten maar al te makkelijk in het geven van ons vertrouwen op het web. Want wat dat betreft is het web gewoon een afspiegeling van een maatschappij, zoals we die ook zonder het web al lang al kenden.