Gaat Kindle Fire het tablet speelveld ingrijpend veranderen?

Het was al langer bekend dat Amazon met een Kindle variant zou komen, die de concurrentie met de iPad zou moeten aangaan. Waar alleen Samsung serieuze pogingen doet met de Galaxy Tab 10.1, laten verreweg de meeste leveranciers die met prototypen verschenen het massaal afweten. Amazon kiest voor de aanval met een 7″ 199 dollar kostende tablet.

• Ook Kindle ‘sluit’ vele zaken af in het belang van hun eigen content verkoop
• Apple zal zich naar alle waarschijnlijkheid weinig zorgen maken
• Kindle Fire heeft geen eInk scherm, maar ook geen hybride variant vanwege gebruikstijd batterij
• Fire heeft geen camera, geen 3G (alleen WiFi), weegt ruim 410 grams en is 11 mm dun

Gaat het lukken om Apple’s aandeel in de markt te doen verminderen? Is dat het doel van elke concurrent die dat probeert? Ik vraag het me af. De ruzies tussen Apple en Samsung lijken al helemaal niets te maken te hebben met marktaandelen, maar gaan meer over dieper liggende patent vraagstukken, waarmee kennelijk in één klap meer mee te verdienen is. Amazon richt zich primair op boeken, films en muziek en dat is binnen de Kindle Fire goed te merken. Het op Android draaiende apparaatje voelt volgens de ‘eerst handen’ goed en degelijk aan.

Alles, behalve de ‘harde-aan-uit’ knop, wordt bediend op het scherm. Apple heeft er met de iPad toch voor gekozen ene paar knopjes – bijna onzichtbaar – toe te passen voor bijvoorbeeld het volume, zodat je niet de noodzakelijke handeling hoeft te doen om via een menu het volume aan te passen. De Fire doet veel met de ‘cloud’, waardoor het ‘leesplankje’ is uitgevoerd met 8GB geheugen, hetgeen niet veel lijkt, maar door het ‘cloud principe’ kennelijk als voldoende wordt ingeschat. Volgens de eerste ’testers’ is het geheugen niet uitbreidbaar. Zoals al aangegeven is de Fire vooral ingericht op het kopen van media bij Amazon, hetgeen vanaf de startpagina meteen te merken is.

De Fire kan echter ook via een eigen browser – Silk – het web op en ook is het mogelijke apps te downloaden uit de eigen Amazon Appstore. Het kiezen van de Fire is echter ook kiezen voor de producten van Amazon. Overweeg dus goed of je binnen je eigen smaak bij Amazon goed genoeg terecht kunt voor jouw boeken, muziek of films. Voor velen zal dat zeker het geval zijn. In dit najaar zal de Fire voorlopig alleen in de US verkocht worden, on-line bestellen lukt dus vanuit Europa niet. Maar het is vrijwel zeker dat de echte gadget liefhebbers er een vluchtje USA voor over zullen hebben om het leesplankje aldaar te kopen. Ik ben dan benieuwd of je vanuit ons land wel content kunt downloaden.