WordPress 3.3 richt zich op snelheid

Net zoals WordPress 3.2 zijn bij versie 3.3 vooral verbeteringen onder de motorkap te vinden, die in vergelijking tot zijn voorganger ook duidelijk merkbaar zijn. Daarnaast is de backend zijde flink aangepakt op user interface aspecten.

• jQuery verbeteringen moeten het vooral voor plug-in en theme ontwikkelaars makkelijker maken

Op functioneel gebied is eigenlijk alleen te melden dat media bestanden nu middels drag&drop geplaatst kunnen worden en dat meerdere bestanden gelijktijdig in de media bibliotheek gezet kunnen worden. Andere meer technische interne zaken betreffen een nieuwe versie van de jQuery Javascript implementatie en verbeteringen aan de permalink performance, met als extra de mogelijkheid om zonder datum aanduiding alleen de naam van de titel van een post of pagina in de URL te gebruiken (/%postname%/).

Inmiddels is deze week de Release Candidate 3 verschenen, naar verwachting zal de finale 3.3 nog voor het einde van het jaar beschikbaar zijn. Mijn eerste ervaringen zijn bijzonder positief. Vooral de snelheid is beter merkbaar in vergelijking tot versie 3.2, welke zich aanvankelijk ook richtte op verbetering van de performance. De aanpassingen in de backend is een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het ‘openklappen’ van steeds één menu item een flinke verbetering om de backend in gebruik overzichtelijk te houden.

Filmpje van de nieuwe media uploader