Twee opvallend zichtbare verbeteringen binnen WordPress 3.1

wordpress.pngDe stap van 3.0 naar 3.1 is natuurlijk minder groot dan van 2.x naar 3.x. Maar de groep ontwikkelkaars hebben naast een groot aantal ‘onder de kap’ verbeteringen voor de gemiddelde WordPress website bouwer twee fraaie noviteiten ingebouwd.

• 3.1. beta 1 sinds 25 november beschikbaar

admin.png

Ten eerste een herkenning vanuit de praktijk. Als beheerder van een WordPress site heb je eigenlijk steeds de behoefte aan twee schermen. Een admin scherm en een ‘live’ scherm waarop je de gevolgen van je handelingen ziet. Persoonlijk gebruik ik vaak twee tabbladen in een browser om te schakelen tussen beide omgevingen.

In 3.1 is een aardig compromis gevonden om binnen één scherm toch snel te kunnen schakelen tussen ‘admin-view’ en ‘live-view’. Na inloggen krijg je in de ‘live-view’ een soort mini-admin balk (zie bovenstaande afbeelding), waarmee je heel snel naar een aantal basis functies in je Dashboard kunt komen. Ongetwijfeld is dit slechts het begin. De vraag om zelf admin functies aan deze admin-balk toe te kunnen voegen, zal zondermeer volgen.

intern_linken.pngEen tweede zichtbare en ook functionele verbetering is ‘intern-linken’. Ook hier weer volop herkenning vanuit de praktijk. Dus bij het maken van een nieuw artikel eerst even een nieuw tabje openen om in de blog zelf op zoek te gaan naar het (interne) artikel waarnaar je wilt linken. Je raadt het al, ‘copy’ van adres en weer terug naar de editor om het adres te ‘pasten’.

In 3.1 is dit met onderstaand nieuw ontworpen ‘link’ schermpje mooi opgelost. Met een zoekfunctie ben je in staat interne artikelen te zoeken en een linkje met één druk op de knop te maken. Een fraaie oplossing. Met het vinkje ‘Open link in a new window/tab’ kan je kiezen hoe je de interne link wilt laten openen.

Volgende week meer over de onder de kap verbeteringen, zoals een aantal zaken die te maken hebben met ‘custom post types’, die in 3,0 al zijn geïntroduceerd.