Mac OS X 10.8 biedt applicatie integratie met iOS 5.x

Daar waar Microsoft Windows 8 zich – net zoals al zijn voorgangers – richt op het ‘puur’ zijn en blijven van een besturingssysteem, richt Apple aich met Mac OS X 10.8 zeer sterk op de applicatie integratie met iOS.

Apple ontdekt dat de grenzen van het ideale besturingssysteem wel zo een beetje zijn bereikt. Zou iemand nog pure basic functie’s kunnen bedenken, welke ontbreken in het huidige Mac OS X? Ik niet, ik was al nauwelijks in staat elke keer de 150 ‘noviteiten’ te ontdekken dat na elke Mac OS X 10.x verschenen.

iOS daarentegen biedt nog volop beweging. Het besturingssysteem voor iPhone, iPod Touch en iPad is nog lang niet uitontwikkeld en biedt vooral op het gebied van zowel user interface experience als applicatie integratie nog voldoende uitdagingen. Die uitdagingen vormen de basis richting Mac OS X 10.8. Daarmee streeft Apple volgens analisten Microsoft voorbij met Windows 8, tenzij de integratie met Windows Phone (8?) nog voor een plotselinge ommekeer zorgt.

Apple is al heel ver met applicatie integratie en zorgt ervoor dat alle Apple apparaten in één omgeving zorgen voor één ‘data beleving’ via iCloud. Applicaties worden gebouwd bovenop dit platform, welke weer bovenop de beide OS’en van Apple draait. Apple stond vooral bekend om zijn eigenzinnige visie van de combinatie hard- en software in tegenstelling tot Microsoft, welke zich onthield van hardware en zorgde voor een besturingssysteem welke vooral makkelijk op alle mogelijke hardware kon draaien.

Apple’s unieke positive op hardware gebied zit misschien nog ‘slechts’ in mobiel, maar niet meer exclusief op hun desktop en laptop computers. De nieuwe uniciteit van Apple richt zich dus op het fenomeen applicatie integratie via iCloud. Talloze apps zullen op zowel Mac OS X als iOS gaan draaien en dezelfde naam gaan krijgen. Zo werd onlangs iChat vervangen door Messages (beta download), een naam die al langer bestond op alle iOS devices.

De eerste ‘sneak previews‘ van Mac OS X 10.8 laten deze vooruitgang zien. Mac OS X 10.8 wordt in de zomer verwacht.