Mobile World Congress 2009 in teken van integratie

Het Mobile World Congress in Barcelona ademt de sfeer uit van integratie van smartphone en laptop. NetBooks zijn een tussenschakel.

mobileworldcongres.pngHet is een dilemma, welk apparaat is nu het meest geschikt voor mobiel gebruik? Al eerder maakten we een analyse van smartphones, netbooks, eReaders en laptops. Maar het is niet zozeer de technologie of het platform welke aanzet tot ‘functie integratie’, maar de huidige economische crisis.
Er wordt daarbij vooral naar Apple gekeken, die als computer fabrikant een paar jaar geleden de markt van mobieltje betrad. Aanvankelijk werd er door sceptici wat lacherig gedaan over de iPhone, maar inmiddels is Apple een serieuze speler op het terrein van smartphones.

De wereldwijde crisis zet nu ook andere computerfabrikanten aan het denken, nu de verkoop van desktops en laptops flink begint te stagneren. Acer, Toshiba en Dell zijn maar een paar voorbeelden van fabrikanten die hun geluk op ‘mobiel’ willen beproeven. Maar ook Google en Microsoft zoeken naar nieuwe afzetmogelijkheden in de mobiele markt. Nokia installeert inmiddels Skype op een aantal van haar modellen. De markt van de zogenaamde smartphones is de nu nog enige echte groeimarkt naast de netbooks. Volgens onderzoekers zal in de komende 3 jaar de totale markt voor 50% worden ingevuld door smartphones.

De integratie van ‘gewone’ computer functionaliteiten zal de markt voor SMS’jes en zelfs gewone telefonie op den duur gaan verdringen. MSN, AIM en Skype zullen hun functionaliteit zodanig gaan uitbreiden dat alle communicatie mogelijkheden via internet gaan plaatsvinden. De telco’s kunnen dan hooguit hun flat-fee tarieven verhogen, maar met ’tikken’ is het afgelopen.