Weekendoverpeinzing: ‘Wat gaat Apple morgen aankondigen?’

Morgen start in het Moscone Center in San Francisco de jaarlijkse WorldWide Developers Conference 2014. Deze jaarlijkse bijeenkomst is één van de belangrijkste momenten, waarop Apple haar visie voor de nabije toekomst ontvouwt. De afgelopen twee edities waren eerder evolutie dan revolutie. Wordt 2014 anders?

wwdc14• Loting voor de 5000 plaatsen, kaartje kost 1599 euro
• iOS 8 banners hangen al in de hal van het congrescentrum

Kijk maandagavond 2 juni om 19:00 uur live naar de keynote

Er is een verspelbaar rijtje innovaties te noemen: iOS 8, Mac OS X 10.10 en de iPhone 6 (alhoewel iPhone/iPad producten niet (meer) op WWDC worden aangekondigd). En als er een nieuwe MacBook of MacMini verschijnt, zal niemand daar meer van opkijken. We zijn gewend geraakt aan de evolutie van Apple producten. Wie de reis naar San Francisco onderneemt, verwacht tijdens de keynote vuurwerk. Vuurwerk welke door voormalig CEO Steve Jobs vele jaren kon worden geleverd, omdat er ook nog wel wat te innoveren was.

wallpaper-wwdcDe komst van de iPad was een ware revolutie nadat Apple met de iPhone de mobiele markt betrad. Maar wat moet je nu dan nog doen op dit gebied. Dat er een keer een iPhone 6 zal komen met een iOS 8, ligt al zodanig voor de hand, dat de ankondiging ervan nauwelijks meer past in de keynote door Tim Cook. Het lijkt er niet op dat Apple achter Google aan zal lopen met de inroductie van een Apple Glass. Ik denk dat ze bij Apple zoiets hebben van: ‘Nee, de wereld gaat niet massaal met een bril rondlopen als je de primaire van een bril niet nodig hebt.’ Ik denk dat ze gelijk hebben. Maar wat dan?

Nieuwe computers zullen nauwelijks meer tot de verbeelding spreken. Speculaties over een horloge of een televisie hangen al langer in de lucht. Maar zelfs als een ‘iWatch’ zou komen, dan nog zal voor velen de functionaliteit min of meer te voorspellen zijn. Een televisie van Apple zou de invloed van Apple in menig huiskamer kunnen doen vergroten, maar volgens ingewijden lijkt de komst van zo een apparaat momenteel niet voor de hand liggend. Maar je weet het natuurlijk nooit. Productaankondigingen bij Apple zijn doorgaans de best bewaarde geheimen van het bedrijf.

Of recente nieuwe personeelsleden (o.a. uit de medische sector) of de overname van Beats resulteert in nieuwe producten of diensten, is al net zoveel speculaties. Wellicht dat de laatste overname iets gaat doen aan de rol die iTunes speelt in een wereld waarin streaming audiodiensten als Spotify de overhand lijken te gaan krijgen. Maar ook als dat het geval is, zal dat in ogen van velen gewoon een stukje – vooral verdedigende – evolutie zijn.

De toekomst van Apple zal net zo grilig zijn als het verleden. Het bedrijf kende vele ups en downs en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Het verlies van Steve Jobs lijkt voelbaar, maar toch houd ik de deur op een kier, immers vele van de nu nog bij Apple werkende ontwerpers, ingenieurs en marketeers zijn nog overduidelijk uit de ‘Jobs school’. Met elkaar moeten zij toch de Apple revolutie kunnen continueren? Morgenavond zullen we het weten.