Morgen bestaat de Mac een kwart eeuw

applelogoold.jpegOp 24 januari is het 25 jaar geleden dat Apple de markt betrad met de Macintosh. De Mac was de eerste personal computer met een grafische user interface en bediening door middel van een muis.

Apple heeft met veel vallen en opstaan in die afgelopen 25 jaar veel geleerd en is inmiddels voor velen eerder een ‘lifestyle company’ dan een computerfabrikant. Als Jobs niet vorige week zijn ziekteverlof zou hebben aangekondigd, dan zou naar alle waarschijnlijk dit jubileum groots zijn uitgemeten op diverse mediakanalen.

Op 24 januari 1984 moest de Mac Apple redden, na de mislukking van de Apple III en de Apple Lisa. De Mac zou het moeten gaan opnemen tegen de IBM PC met MS-DOS besturingssysteem, welke in augustus 1981 op de markt verscheen. Pas jaren later zag ook Microsoft in dat de Apple user-interface de toekomst van personal computing zou gaan worden, Windows was het resultaat.
Jobs keerde na een reeks van conflicten in 1985 Apple de rug toe en richtte het bedrijf NeXT op, waar hij op basis van Unix het besturingssysteem NextStep ontwikkelde, welke later weer de basis van OS X zou vormen na Jobs terugkeer bij Apple.
Meteen werden de toenmailige klonenbouwers Rdius en Power Computing door Jobs de laan uitgestuurd. Maar Apple is daar niet helemaal vanaf gekomen. Het nu onder Intel draaiende Mac OS X wordt door het bedrijf Psystar geïnstalleerd op ‘gewone’ PC’s. Een rechtzaak is voorzien voor april dit jaar.

De naam Apple Computer werd veranderd in Apple en het bedrijf ging ook andere producten ontwikkelen. Naast vele software producten, waaronder iTunes – Apple veranderde daarmee de platenindustrie – , werd ook nieuwe hardware ontwikkeld voor onder andere iPod en iPhone. Met de Mac gaat het overminderd goed. Apple heeft een wereldwijd marktaandeel van 9,6% en is groeiende.
Dat komt mede door de introductie van het Intel platform op de Mac, een naadloze overgang van de PowerPC van Motorola was het resultaat, met als winstpunt dat gebruikers ook Windows native op hun Mac konden installeren.

De Mac staat inmiddels bekend als zeer robuuste machine met weinig problemen. Het service bedrijf Rescuecom kreeg 26.000 telefoontjes in de periode van januari en oktober van het vorig jaar, slechts 1,1% van de telefoontjes betroffen service vragen omtrent een Apple.