Evolutie van velsenlokaal.nl

Een website van een politieke partij wordt doorgaans niet spannend genoeg gevonden. De website van Velsen Lokaal in de gemeente Velsen vormt daarop een uitzondering. Vier versies in de afgelopen zes jaar zorgden vooral voor meer verkeer.

• Actuele content belangrijkste onderscheidende vermogen

Eind 2009

Eind 2009 werd de eerste CMS gedreven site gebouwd in het thema Atahualpa. Een naar de huidige inzichten één van de meest vreselijke WordPress themes, welke vooral vreselijke SEO onvriendelijke code genereerde. Maar voor dat moment (ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010) was het ten opzichte van vele andere websites in de politieke arena een noviteit, waar mening landelijke partij jaloers op was.

website1

eind 2009-2012

Begin 2012

Begin 2012 werd vooral het accent gelegd op meer snelheid, de site werd vaker bezocht en begon traag te worden binnen het toenmalige hosting pakket. Dat was tevens het moment om af te stappen van Atahualpa. De overstap naar het commerciële thema PageLines werd gemaakt. Een soort ‘framework’ waarbinnen alles te maken zou zijn. De code was en stuk netter en de site presteerde een stuk beter. Jammer genoeg namen de ontwikkelaars het niet zo nauw met hetgeen zij ontwikkelden en werden keer op keer nieuwe ‘abonnementsgelden’ gevraagd voor nieuwe versies. Tijd om ook dit thema te verlaten.

website2

2012 – eind 2013

Vanaf 2013

Begin 2013 werd de overstap gemaakt naar Genesis, met het ‘daaronder’ liggende Dynamik, een childtheme, maar eigenlijk een ontwikkelomgeving om childthemes te maken. Een verademing en een omgeving waar nog steeds volop mee wordt gewerkt. Flexibel, compacte code en alleen de noodzaak tot programmeren, waar het niet anders kan.

website3

vanaf begin 2014 – eind februari 2015

Maart 2015

Bovenstaande drie voorbeelden zijn een beetje zoals Douwe Egberts of Mercedes Benz, kleine nuances, maar grotendeels gelijk blijvende herkenbare look&feel, conform de wensen van fractie en bestuur van Velsen Lokaal. Met de laatste wijziging is daar wat verandering in gekomen. Na bijna 5,5 jaar is het tijd voor een wat meer ingrijpende wijziging. Na de tweede hardware update, werd ook de look&feel aangepakt, met onderstaand resultaat. Opvallend is wel dat dezelfde basistechnologie wordt gebruikt als de versie die in 2014 werd gebruikt. En dat zal naar alle waarschijnlijkheid zo blijven, want de flexibiliteit van Dynamik is enorm groot.

website4

vanaf 1 maart 2015